Керівник Полтавського ГЗК - одного з підприємств скандального екс-власника Білоцерківської ТЕЦ та Росави Жеваго, вийде під величезну заставу

Група Ferrexpo вирішила внести заставу за заарештованого голову правління Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Віктора Лотоуса після того, як суд зменшив її розмір з 999,99 млн грн (близько $27 млн) до 400 млн (близько $11 млн).

Згідно із біржовим повідомленням Ferrexpo, рішення про зменшення розміру застави Печерський районний суд Києва ухвалив на засіданні 30 жовтня.

Про це повідомило інформаційне агентство Інтерфакс-Україна.

"Після детальної оцінки позиції радою директорів компанії та зважаючи на фінансове становище групи, група прийняла рішення виплатити зменшений розмір застави, щоб голова правління ПГЗК міг повернутися до роботи. Група, як і раніше, вважає, що претензії щодо продажу відходів компанією ПГЗК необґрунтовані", – зазначається у повідомленні.

Водночас Ferrexpo зауважує, що суди в Україні можуть вимагати додаткових виплат застави у зв'язку з розслідуванням справи про відходи або з іншими існуючими чи новими судовими позовами проти групи або її вищого керівництва.

Як повідомлялося, наприкінці вересня Печерський районний суд обрав запобіжний захід для голови правління гірничо-збагачувального комбінату Віктора Лотоуса у вигляді арешту з правом внесення у розмірі 999,99 млн гривень.

Нацполіція повідомила йому про підозру у незаконному видобуванні надр на понад 157 млрд грн. Топменеджеру інкриміновано незаконне видобування корисних копалин та зловживання повноваженнями, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 240, ч. 2 ст. 364-1 КК України).

За даними слідства, під керівництвом підозрюваного підприємство, маючи ліцензією на видобування лише залізної руди, незаконно обробляло та реалізовувало інші породи корисних копалин, які були отримані в процесі видобування.

Слідчі вважають, що ці породи мали зберігатися у спеціально відведених сховищах. Натомість їх обробляли та отримували щебінь трьох різних фракцій, який продавали суб’єктам підприємницької діяльності. У Ferrexpo пояснювали, що йдеться про відходи виробництва, які підприємство змогло переробляти та продавати. Відтак, в компанії наполягають, що не мали отримувати окремий дозвіл на їх видобуток. 

За даними Нацполіції, з 2015 по 2021 роки було незаконно видобуто понад 20 млн куб м корисних копалин, а сума завданих збитків становить понад 157 млрд грн.

Нагадаємо, Костянтин Жеваго є власником підприємства з виробництва автомобільних шин "Росава", розташоване у Білій Церкві Київської області. Колись успішна компанія, у 2018 році "Росава" стала банкрутом, а в серпні 2022 року її майновий комплекс було виставлено на продаж. 

З "Росавою" тісно пов'язане ще одне підприємство - Білоцерківська ТЕЦ, яка забезпечує електричною та тепловою енергією це підприємство, а також частину міста Біла Церква. Костянтин Жеваго також втратив контроль над теплоелектроцентраллю, оскільки вона була майновим поручителем перед НБУ за зобов'язаннями збанкрутілого банку "Фінанси та Кредит".
 
Як повідомило ще одне інформаційне джерел -  олігарх намагається повернути контроль над "Росавою" та ТЕЦ. 

Банк "Фінанси та Кредит", і завод "Росава", і Білоцерківська ТЕЦ обтяжені боргами, які їхній колишній власник не поспішає погашати. Наявність цих боргів стала підставою для судових позовів проти Костянтина Жеваго.

Син Костянтина Жеваго Іван є формальним власником  телеканалу "Еспресо". 

Читайте також : ЕКС власник Білоцерківської ТЕЦ продовжує втрачати свій бізнес 






Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе