Особисті кордони: ключ до емоційного здоров’я

Ментальне здоров'я та особисті кордони . Варто розібратися чому важливо мати особисті кордони та як вони допомагають у буденному житті.

Що таке особисті кордони?

Це межа, яку створює людина, намагаючись позначити різницю між власним внутрішнім світом і світом іншої людини.

Для чого потрібні особисті кордони?

Для збереження цілісності особистості, вони є межею дозволеного у взаємодії з іншими людьми. Через власні кордони ми краще відчуваємо та розуміємо себе, що впливає на самооцінку. Це також є критерієм, згідно з яким ми відрізняємо «своє» і «не своє» – почуття, бажання, думки тощо.

Чому особисті кордони важливі?

Самозахист. Кордони визначають, які види взаємодії мають позитивний чи негативний вплив на нас.

Самосвідомість. Вони допомагають краще розуміти себе, свої потреби.

Які бувають особисті кордони?

Соціальні. Визначають ваше право на вибір друзів, коханих, роботу, хобі тощо. У соціальні кордони входить і рівень довіри до оточення, і ті соціальні правила та норми, які важливі для нас.

Фізичні. Вони боронять тіло, власну територію, особистий простір. Дозволяють задовольняти базові потреби (сон, їжа, гігієна). Дають право встановлювати й зберігати дистанцію.

Інтелектуальні та духовні. Захищають наші цінності, право на власну думку, переконання, погляди, політичні уподобання, світогляд, віросповідання.

Емоційні. Захищають наше право на власні почуття, реакції, емоційні прояви. Не дозволяють іншим висміювати й знецінювати наші почуття, диктувати, які саме емоції ми маємо відчувати; нав’язувати відчуття провини за те, що ми почуваємося так або інакше.

Як встановити здорові кордони?

Висловлюйте свої потреби та почуття. Не бійтеся чесно говорити про те, що вам потрібно. Розумійте, які теми або ситуації можуть бути тригерами.

Зверніть увагу: сигнали можуть бути не тільки негативними («мені не подобається»), але й позитивними («мені підходить»): так інша людина може зрозуміти, що для вас є важливим/допустимим, а що ні. Ця інформація також важлива у стосунках.

Навчіться говорити «ні». Це не відмова від інших, а захист від перевантаження. Цілком нормально казати «ні»!

Навчіться відмовлятися від того, що протирічить вашим цінностям, забирає у вас багато сил, не відповідає вашим потребам. Іноді варто відкрито і прямо сказати людині, що вона порушує ваші кордоні, що вам некомфортно. Хоча це буває й дуже важко.

Найчастіше саме близькі люди порушують наші кордони. Важливо вміти говорити «ні». Пам’ятайте – це не робить вас поганою людиною.

Слухайте своє тіло. Фізичні ознаки можуть сигналізувати, коли час встановити кордони.

Так відбувається, наприклад, коли хтось торкається вас без вашої згоди, вирішує за вас, що вам робити, думати або відчувати, коли хтось бере без дозволу ваші речі, кричить на вас без особливої причини.

Інформацію для ТРК Крокус підготувала психолог ВШ «Українська команда» Тетяна Цісар 

Читайте також: У "Київстар" стався збій зв'язку 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе