На які пільги має право дитина військовослужбовця та як їх оформити - колонка юриста

В Україні військові та їхні родичі мають право на низку пільг від держави. Які пільги в Україні може отримати дитина військовослужбовця.

 Юрист громадської приймальні та ВШ «Українська команда» Анатолій Вовк в коментарі журналістам ТРК Крокус розповів, які пільги можуть отримати діти захисників і захисниць, адже таке право передбачено законодавством.

Йдеться про Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Документ передбачає, що для дітей ветеранів АТО або ООС, учасників бойових дій та осіб з інвалідністю війни надаються такі пільги:
- оздоровлення та відпочинок для дітей учасників бойових дій;
- забезпечення першочерговими місцями в загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладах, а також дитячих оздоровчих таборах за місцем проживання;
- безкоштовне харчування в школах (дітям, батьки яких загинули, зникли безвісти чи потрапили в полон);
- пільги на харчування за рахунок місцевого бюджету (дітям учасників бойових дій).

Важливо, що пільги для дітей захисників і захисниць діють до завершення навчання дитини або до досягнення нею 23-річного віку.

 Однак пільги також скасовують, якщо студента відраховують із коледжу або університету.

Якщо дитина військового навчається на денній формі в закладі вищої або професійно-технічної освіти – вона має право на соціальну стипендію або пільгові довгострокові кредити.
Таку пільгу від держави можуть отримати:
- діти учасників бойових дій або осіб, що стали інвалідами через воєнні події;
- діти, один із батьків яких загинув (зник безвісти) у районі проведення Антитерористичної операції (АТО).

Також родичі захисників і захисниць можуть також отримати медичну допомогу у військових лікарнях. Йдеться про випадки, коли вони не мають доступу до державних чи муніципальних медичних установ у своєму місці проживання.

Як оформити пільги для дітей
Для цього потрібно мати такі документи:
- свідоцтво про смерть (копія) або повідомлення про загибель особи;
- довідку про безпосередню участь особи у заходах необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України;
- постанову штатної військово-лікарської комісії відповідного військового формування, яка необхідна для встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень, контузій, травм, каліцтв.

Що робити, якщо в пільгах відмовили?
У таких ситуаціях можна звернутися до органів соціального захисту населення за місцем проживання, або до Державної служби у справах ветеранів війни з письмовим запитом про пояснення причин відмови у наданні пільг.

 Також, якщо є така необхідність, можна звертатися до суду.

Читайте також: Що означає статус багатодітної сім'ї - колонка юриста 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе