Що означає статус багатодітної сім’ї - колонка юриста

Які пільги надає держава багатодітним сім’ям?

Анатолій Вовк, юрист громадської приймальні та ВШ «Українська команда» роз'яснив , які пільги в Україні має багатодітна сім'я .

Згідно з законом України «Про охорону дитинства», багатодітна сім’я – це об’єднання чоловіка і жінки, які є в шлюбі, спільно проживають і виховують трьох або більше дітей. Ця категорія також включає батьків, які спільно виховують трьох або більше дітей і забезпечують їх усіма необхідними потребами.

Хоча не існує окремого закону, який би регулював пільги для багатодітних сімей, їх права і пільги чітко визначені у Законі України «Про охорону дитинства».

До загальних пільг, які надаються багатодітним сім’ям, включають:
– 50% знижку на вартість палива, зокрема рідкого, якщо будинки не мають центрального опалення;
– 50% знижку від затверджених тарифів абонплати за користування квартирним телефоном;
– 50% знижку на оплату за житлово-комунальні послуги (в межах норм, визначених законодавством).

Діти, які народились або проживають у багатодітній сім’ї, мають право на ряд пільг і підтримки.

Безоплатне отримання медикаментів за рецептом лікаря – діти з багатодітних сімей можуть отримувати ліки безкоштовно на підставі рецептів, виданих лікарем.
Щорічне медичне обстеження – це включає в себе регулярні медичні обстеження та диспансеризацію в державних та комунальних медичних закладах з використанням необхідних спеціалістів.

Безоплатний проїзд різними видами транспорту – діти з багатодітних сімей мають право на безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, незалежно від відстані та місця проживання (за винятком таксі).

Безоплатне оздоровлення та відпочинок – діти з багатодітних сімей мають можливість безкоштовно користуватися послугами з оздоровлення та відпочинку відповідно до законодавства України, включаючи програми оздоровлення для дітей.

Ці пільги спрямовані на підтримку дітей і багатодітних сімей, вони сприяють забезпеченню їхнього здоров’я, добробуту та розвитку.

Соціальні виплати для багатодітних сім’ї
Постанова Кабінету Міністрів України №250 від 13.02.2019 встановлює порядок виплати допомоги для дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. У 10-му пункті цієї постанови, який був змінений згідно з постановою КМУ №118 від 16.02.2022, зазначено, що допомога надається у розмірі 2100 грн.

Призначення державної допомоги починається з моменту народження третьої дитини і продовжується щомісячно до досягнення дитиною 6-річного віку, починаючи з місяця, в якому була подана заява разом із всіма необхідними документами.

Важливо відзначити, що виплати припиняються у разі нецільового використання коштів, незабезпечення повноцінних умов для дитини, влаштування дитини на державне утримання, зарахування дитини до інтернату або втрати статусу багатодітної сім’ї.

Як отримати статус «багатодітна сім’я»?

Для отримання статусу «багатодітна сім’я» необхідно подати заяву та необхідні документи.

 До них входить:
– заява одного з батьків для отримання посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї;
– копії документів про освіту або свідоцтва про народження дитини;
– копії свідоцтва про народження дитини та свідоцтва про шлюб батьків;
– копії паспорта громадянина України батьків і копії посвідки на проживання.

Читайте також: Яке місце на Київщині визнали  найкращим новорічним містечком року 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві внаслідок пожежі загинув чоловік, жінку госпіталізовано
    Детальніше...
  • У Білій Церкві неадекват сокирою вдарив по голові жінку
    Детальніше...
  • У Шкарівці рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе