Білоцерківський краєзнавчий музей у цьому році святкує 100-річний ювілей


На честь 100-річчя Білоцерківського краєзнавчого музею пропонуємо білоцерківцям зазирнути у минуле та дізнатись історію місця, що береже у собі неосяжну кількість таємниць та пам’яток нашого краю.
 
Білоцерківський краєзнавчий музей був заснований у 1924 році як Окружний музей старожитностей і розташовувався спершу у Зимовому палаці графів Браницьких. Експозицію музею показали вперше через рік після відкриття. 

Першим директором музею був етнолог, археолог та краєзнавець С.Л. Дроздов, який зробив вагомий внесок у поповнення фондів музею разом з К.В. Болсуновським та П.М. Дзбановським. Будучи видатними фахівцями з археології, нумізматики, етнографії, частину предметів церковної старовини зі своїх приватних колекцій вони передали новоствореному музею.


26 жовтня 1925 р. була затверджена нова назва музею — Білоцерківський окружний археолого-етнографічний музей. У червні 1926 р. музею передали колишній будинок ксьондза на Замковій горі, який був збудований за кошти графині О.В. Браницької і складався з 11 невеликих кімнат. 


Починаючи з 1927 р. музей поповнював свої фонди за допомогою проведення археологічних експедицій. Так станом на жовтень 1929 експозиція музею налічувала 5975 експонатів, поповнення скарбниці відбулось завдяки розкопкам на землях Київщини, що проводила В.Є Козловській, і в яких, відповідну, музей брав участь. 

Наприкінці 1935 року музей знову отримав нове ім’я — Міжнародний науково-дослідний, оскільки досліджував не просто округ, а 18 районів Київської області. 

Музей в роки Другої світової війни

Чорними сторінками на існуванні музею стали роки Другої світової війни. З 16 липня 1941р. до 4 січня 1944 р. Біла Церква була під нацистською окупацією, за цей час музей було значно пограбовано, особливо постраждала художня колекція. Так до окупації кількість експонатів сягала понад 10 тис., після визволення міста їх залишилось 1218. Значних втрат також зазнала наукова бібліотека музею, що у мирний час налічувала 7 тис. томів книг, на початку 1944р. їх було лише 2968. У після воєнні роки музей отримав статус Білоцерківського історико-краєзнавчого музею. 


Сьогодні Білоцерківський краєзнавчий музей — це потужний науково-методичний центр Правобережної Київщини. Він й досі допомагає розкрити таємниці тисячолітньої історії, береже та розкриває культурну спадщину нашого краю та продовжує розвиватися. На базі музею проводять активну науково-дослідну роботу, краєзнавчі читання, науково-практичні конференції, семінари, круглі столи та випускається щорічник «Юрʼївський літопис», що висвітлює безліч цікавих історичних тем у своїх рубриках.

Кожна виставка в музеї — це подорож у минуле, що відкриває нові горизонти знань і надихає на подальші дослідження. Відвідайте Білоцерківський краєзнавчий музей та станьте частиною цієї захоплюючої подорожі у часі!
 
 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе