Щоденні задачі та досягнення - журналісти ТРК Крокус дізнавалися як працює БЕБ Київщини

Днями журналісти ТРК Крокус поспілкувалися з керівником Територіального управління БЕБ у Київській області Максимом Кутергою і зʼясували , як працює БЕБ Київщини та які досягнення дана структура на сьогодні вже має.

Бюро економічної безпеки є центральним органом виконавчої влади, що займається протидією економічній злочинності. Однією з головних відмінностей Бюро - є аналітична функція, яка закріплена законодавчо.

БЕБ виявляє зони ризиків в економіці України та надає свої пропозиції для їх нівелювання (аналітична складова) і протидіє вчиненим правопорушенням, що посягають на економічну безпеку (правоохоронна складова).

За словами Керівника Територіального управління БЕБ у Київській області Максима Кутерги, фахівці БЕБ проводять  системне оцінювання протягом тривалих періодів часу вчинених кримінальних порушень, які відносяться до їхньої підслідності, та в першу чергу виявляються фактори, що  впливають на можливість їх вчинення, з метою упередження можливості подальшого Їх розвитку.

Наразі Бюро знаходиться на шляху інституційного становлення, однак через відсутність достатнього фінансування орган недоукомплектований, територіальні управління працюють не у всіх регіонах України, а для оперативного супроводу у багатьох кримінальних провадженнях залучаються представники інших правоохоронних органів
,- зауважив Максим Кутерга.

 Проте, незважаючи на всі складнощі, ефективність роботи бюро, за словами керівника Територіального управління БЕБ, є досить високою. За багатьма показникам, що визначені в Законі, спостерігається збільшення в кілька разів. А за час свого існування БЕБ забезпечило надходження до бюджету в рази більше, ніж було витрачено на його фінансування.

Так, підрозділом детективів Територіального управління БЕБ у Київській області протягом травня-грудня 2023 року здійснювалось досудове розслідування  у 405 кримінальних провадженнях, з яких до суду скеровано - 40.
По завершених кримінальних провадженнях забезпечено відшкодування збитків державі на суму майже 40 млн гривень.

Досить значною проблемою залишається робота нелегальних гральних закладів, через які держава недоотримує чималі кошти. Документувати роботу таких закладів важко, тому що вони проводять свої заходи безпеки. Максим Кутерга розповідає, що у період своєї діяльності за травень-грудень 2023 року детективами БЕБ припинено діяльність понад 50 таких закладів. За результатами обшуків вилучено понад 700 комплектів комп'ютерної техніки та засобів для проведення незаконного грального бізнесу. Загальна орієнтовна вартість вилученого становить понад 26 млн грн. У рамках цих проваджень здійснюються заходи щодо документування злочинних груп. По окремих кейсах наявні вже вироки суду. Так, до прикладу, нещодавно за матеріалами БЕБ суд оштрафував організатора азартних ігор та його трьох спільників на 2,7 млн грн.

Також все частіше в мережі поширюються публікації про закриття нелегальних точок продажу тютюну та алкоголю. Співробітниками БЕБ на Київщині з незаконного обігу вилучено товари підакцизної групи на суму майже 90 млн грн.
 З них зокрема:
-   тютюнові вироби – 28,7 млн грн.;
-   лікеро-горілчані вироби – 15.9 млн грн.;
-   паливно-мастильні матеріали – 43,2 млн грн.

Аби уникнути випадків нелегального продажу, потрібно виявляти та припиняти роботу саме виробничих потужностей, чим активно і займається БЕБ
,- зазначив Максим Кутерга .

Одним із пріоритетних завдань перед співробітниками Бюро економічної безпеки є виявлення ризикових державних закупівель та досягнення скасування невигідних для держави результатів або укладання більш прийнятних умов щодо цін.

Аналітичним підрозділом БЕБ у Київській області у 2023 році проаналізовано 2 897 тендерних закупівель, з очікуваною вартістю понад 1 млн грн., на загальну суму майже 32 млрд гривень.

З метою прийняття ефективних управлінських рішень державним органам направлено 70  рекомендацій. Таким чином вдалося упередити розтрату бюджетних коштів на суму понад 218 млн гривень.

Також, співробітники БЕБ приділяють особливу увагу питанню відбудови житла на Київщині, яке    постраждало внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Спільно з фахівцями Київської обласної військової адміністрації постійно аналізується проєктно-кошторисна та тендерна документація у сфері будівництва, яка розроблена громадами, районами та профільними департаментами КОВА.

Загальна сума упередження ризикових закупівель у цій сфері складає понад 230 млн гривень.     


Бюро активно співпрацює з громадськими організаціями Київської області та приймає звернення від громадян, що сприяє підвищенню ефективності роботи.

Отже, можна побачити, що діяльність Бюро економічної безпеки в Київській області за підсумками 2023 року свідчить про високий рівень ефективності та професіоналізму в забезпеченні економічної безпеки регіону. Інтенсивна протидія економічній злочинності сприяє підтримці правопорядку та розвитку бізнесу в регіоні.

Матеріал підготувала журналістка ТРК Крокус Дар'я Гончарук

Читайте також: В Україні можуть розширити коло переселенців ,які отримують державну допомогу - Мінреінтеграції

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе