Результати роботи за час призначення та про плани на майбутнє - перше інтерв’ю очільника Нацполіції Київщини Анатолія Щадила

Безпека громадян та боротьба зі злочинністю – пріоритети нашої роботи незмінні»: перше інтерв’ю очільника Нацполіції Київщини 
 з моменту призначення українському ЗМІ.

З вересня 2023 року поліцію Київщини очолює Анатолій Щадило – генерал поліції третього рангу. До цього був керівником ГУ НП в Хмельницькій і Дніпропетровській областях.

Ви стали очільником поліції Київської області у вересні 2023 року. Які вже є результати роботи та зміни за цей час?
– Тут скоріше не про зміни, а про пріоритети. А вони залишилися незмінними. Боротьба зі злочинністю та безпека наших громадян. Воєнний стан приніс для нашого суспільства нові виклики та ризики. Як от, наприклад протидія незаконному поводженню зі зброєю. У цій галузі ведеться постійна робота.
Також варто відзначити те, що на високому рівні нині у нас діяльність поліції Київщини щодо протидії організованій злочинності – в період з вересня по грудень 2023 р. до суду скеровано 5 кримінальних проваджень за ознаками організованої злочинності (загалом же мова про 47 таких епізодів).
Також одним із пріоритетних напрямків діяльності поліції є документування наркозлочинів. Протягом періоду вересня-грудня 2023 зафіксовано 837 таких правопорушень. За цими фактами триває досудове розслідування. За чотири місяці поліція Київщини отримала 300 повідомлень про розшук дітей, знайти вдалося всіх.
Важливим напрямком результатом роботи є відкриття 10 поліцейських станцій у найвіддаленіших районах області – для забезпечення поліцейської присутності загалом.

Також окремої уваги заслуговують вибухотехніки Київщини. Вони продовжують проводити перевірки місцевості по області. Так у вересні-грудні наші фахівці оглянули території загальною площею 764 220 кв.м. Крім того, вибухотехніки Київщини спільно з приданими силами  проводять відпрацювання на звільнених територіях  Харківщини.
Поліція Київської області розвиває передові технології та методи аналізу даних. Це дозволяє не лише ефективно розслідувати кримінальні правопорушення, реагуючи на них вчасно та оперативно, а й передбачити їх вчинення шляхом здійснення превентивних заходів та профілактики.

Особлива увага приділяється партнерству із місцевими громадами. Поліція веде регулярні зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування для того, щоб визначити проблеми та спільно розробляти стратегії їх розв’язання.

За час Вашої роботи, які кадрові зміни відбулись? Чи є дефіцит працівників поліції?
– Провів аналіз,спираючись на думку суспільства та на ефективність службової діяльності. Тож ситуація в деяких регіонах Київщини потребувала певних кадрових змін.
Дефіцит працівників поліції є. Сьогодення впливає на відбір якісного кадрового потенціалу.

Чи вплинула війна на рівень злочинності на Київщині? Яких злочинів найбільше?
– Воєнний стан вніс свої корективи у діяльність поліції, а разом з тим змінилися, а точніше доповнилися завдання, які ставилися перед поліцейськими Київщини у повсякденній службі до війни. Ми продовжуємо нести службу у посиленому режимі «24 на 7».

Крім наших буденних справ охорони правопорядку, розкриття злочинів та інших основних поліцейських функцій, особовий склад залучається до стабілізаційних заходів. У тому числі: пошуку та виявлення військових сил агресора, диверсійно-розвідувальних груп, проведення оперативно-профілактичних заходів.

Якщо говорити про цифри, то на території обслуговування протягом 2022-2023 років зареєстровано   більше кримінальних правопорушень порівняно із 2021 роком. Така тенденція пов’язана із великою кількістю воєнних злочинів.

Так, з початку повномасштабного вторгнення рф, поліцією Київщини зареєстровано більш як 23 тисячі кримінальних проваджень за фактами злочинів, пов’язаних із війною, оскільки частина Київщини перебувала під окупацією.
Також збільшилася кількість злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї та наркотичних речовин. Але в цілому криміногенна ж ситуація в області контрольована.

Яка на разі статистика розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів?
– Завдяки збільшенню поліцейської присутності на території Київщини й проведенню профілактичних та превентивних заходів, а також завдяки повній комунікації з органами влади та місцевого самоврядування та іншим складовим безпеки, ми повною мірою досягли безпекового середовища на території Київщини.
У період з вересня до кінця грудня 2023 спостерігається збереження позитивної тенденції щодо зменшення кількості зареєстрованих тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Крім того, завдяки оперативному реагуванню на повідомлення громадян та систематичним проведенням відпрацювань на території області, особливо у вечірній та нічний час, протягом вищевказаного періоду розкрито 1 315 тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Чи існує якийсь особливий алгоритм дій поліції на моменти ворожих ракетних атак? У чому він полягає?
– Ворог завдає нових ударів, а разом з тим з’являються і нові виклики для суспільства, для поліції та інших екстрених служб. Головою Національної поліції розроблений та затверджений алгоритм дій особового складу у разі надходження інформації про загрозу масованого обстрілу території України та оперативного реагування під час ліквідації їх наслідків.
При отриманні сигналу «повітряна тривога» наші наряди поліції мають завдання інформувати населення за допомогою гучномовців та аудіозаписів, попереджаючи про необхідність переходу до укриттів. Враховуючи стан здоров’я громадян, які не можуть самостійно пройти до захисних споруд, наші поліцейські надають допомогу та супроводжують їх за згодою.
При отриманні інформації про руйнування об’єктів чи травмування громадян, наряди негайно прибувають на місце ворожої атаки. Поліцейські забезпечують охорону місця події та безперешкодний проїзд автомобілів екстрених служб. Поліцейські обмежують доступ сторонніх осіб та надають медичну допомогу постраждалим. При необхідності поліцейські супроводжують потерпілих до медичних закладів.

Після отримання сигналу про те, що небезпека минула, інформуємо населення та здійснюємо патрулювання визначеної території.
Поліцейські наряди постійно наближені до об’єктів критичної інфраструктури.

У разі виявлення різних типів ракет і БпЛА поліцейські забезпечують охорону місця події та   залучають відповідні служби для ліквідації наслідків, дотримуючись правил особистої безпеки наших працівників.

Спеціалісти-криміналісти фіксують наслідки обстрілів окупантів. Також на місцях працюють слідчо-оперативні групи, які документують та приймають заяви від громадян щодо пошкодженого майна


Ви – генерал поліції третього рангу, Вашій трудовій діяльності вже 25 років. На початку вашої кар’єри це була зовсім інша, нереформована структура МВС. Наскільки разючі відмінності після появи Поліції України? Що найважливіше з цих змін?
– Зміни, які настали з моменту реформи та створення Поліції України, кардинальні. Це і зміна методів роботи, впровадження сучасних технологій та підвищення професійної кваліфікації працівників. Найважливішим елементом реформи, на мою думку, є підвищення взаємодії з громадськістю. Поліція Київщини активно співпрацює з населенням та орієнтована на їхні потреби. Це сприяє ефективнішому розв’язанню проблем.

У Київській області почали створювати сектори з протидії домашньому насильству. Скільки наразі вдалось відкрити таких секторів? Як саме вони протидіють домашньому насильству? Які результати роботи та чи звертаються люди?
– Сектори з протидії домашньому насильству створено у трьох районних управліннях. Це – Бориспільське, Білоцерківське та Броварське РУП. Так, люди туди звертаються.
Одне з ключових завдань правоохоронців з мобільних груп є оперативна реакція на випадки домашнього насильства. Крім того, їхнє завдання включає надання кваліфікованої допомоги потерпілим з урахуванням ризиків, визначених під час оцінки ситуації. Кожен випадок порушення у справах домашнього насильства фіксується поліцією у вигляді адміністративних протоколів, а також супроводжується видачею термінових заборонних приписів кривднику.

Також поліцейські здійснюють превентивну діяльність з метою недопущення повторних випадків вчинення насильства.
На Київщині почали впроваджувати проєкт «Офіцери служби освітньої безпеки». Розкажіть, будь ласка, детальніше про цю ініціативу.
– Проєкт відбувається за ініціативи керівництва держави за участю Міністерства освіти і науки України, МВС та Національної поліції. Його основна мета попередити можливі ризики у навчальних закладах.

Проєкт першочергово розпочне функціонувати у регіонах, які наближені до зони бойових дій, поблизу російського та білоруського кордонів, там де проводиться очне й змішане навчання. На Київщині ж нині визначили 9 освітніх закладів, які потребують впровадження проєкту.

Офіцер СОБ відповідатиме за унеможливлення проникнення сторонніх осіб та пронесення небезпечних предметів у приміщення шкіл. Серед цивільних осіб проведуть конкурсний відбір офіцерів СОБ, яких надалі призначатимуть на службу у складі Поліції охорони. Кандидати мають пройти низку перевірок – це і медичний огляд, і глибоке психофізіологічне обстеження, і співбесіду. Після відбору для обраних кандидатів організують спеціалізоване навчання на чотири місяці у навчальних закладах МВС, а також двотижневе практичне стажування в освітній установі. На цей період тимчасово службу нестимуть діючі поліцейські.

Які у Вас плани на цей рік як керівника поліції Київщини?
– Робота над продовженням проєкту «Поліцейський офіцер громади», щоб люди у віддалених районах області почувалися в безпеці. Також створення додаткових секторів з протидії домашньому насильству. Однією ж з головних цілей залишається досягнення взаємодії та довіри з населенням, його належний захист та створення ще більш міцного безпекового середовища.

Фото: ГУ Національної поліції в Київській області

Читайте також: На Білоцерківщині водій не впорався з керуванням авто та злетів у кювет 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе