Чи буде працювати завод з виробництва Rollton в Білій Церкві на законних підставах- справу про власників закрили

Стало відомо про закриття справи про державну зраду власників заводу "Маревен Фуд Європа", на якому виробляли вермішель ТМ Rollton.

Про це стало відомо з матеріалу "Наші гроші".

Власниками підприємства є громадяни Вʼєтнаму. Справу проти них відкрили ще у 2022 році. Підстава: ч. 4 ст. 110-2 КК України (Фінансування повалення конституційного ладу або зміна меж територій України).

15 вересня 2022 року завод передали в АРМА. Власники заявили про зупинку виробництва в Білій Церкві.
Однак вже 29 грудня постановою старшого слідчого в ОВС слідчого управління ГУ СБ у м. Києві та Київській області кримінальне провадження закрили на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України, у звʼязку з відсутністю складу злочину.

Підприємцям довелося подавати в суд, аби звільнити від арешту рахунки та майно.

 Зазначено, що після зупинки заводу власники продали права на підприємство. Замість "Маревен Фуд Європа" (Кіпр) власником стала також кіпріотська Джелмонд ЛТД (Jelmond LTD).

 Не зважаючи на закриття справи, прокурор не зняв арешт, і підприємцям довелось подавати в суд. Лише 2 лютого звільнили від арешту рахунки, а 3 лютого – майно.

Могло би це статись і швидше, якби в Україні виконували норми КПК: «Прокурор одночасно з винесенням постанови про закриття кримінального провадження скасовує арешт майна»

Зміна власника

 Після зупинки заводу власники продали права на підприємство. Замість «Маревен Фуд Європа» (Кіпр) власником стала також кіпріотська Джелмонд ЛТД (Jelmond LTD). Офіційний бенефіціаром вказано ще одного в’єтнамця  – Тран Туан Мінь.


Що інкримінували?

Кіпріотська фірма-власник мала своє відділення також у Росії.

Права на марку Rollton були на російському відділенні, і українське підприємство платило за використання. Однак останній раз ця проплата відбулась ще до війни – у 2021 році.

Згодом виявилось, що всі звинувачення – фальшиві. Хоча, наголошують розслідувачі "Наші гроші", базуючись на цих "фактах", слідство робило гучні висновки.

Хоча базуючись на цих «фактах» слідство робило гучні висновки. Одна із цитат прокурора для суду:

«Корпоративні права…використовуються на користь РФ для підготовки, планування та ведення агресивної війни проти України, зокрема, шляхом проведення комплексу зовнішньополітичних і економічних дій, що спрямовані на захист національних (державних) комерційних інтересів Російської Федерації, а також мають на меті поширення її політичного та економічного впливу, при цьому сприяють збройній агресії Російської Федерації проти України, оскільки отримані від комерційної діяльності цієї корпорації прибутки, РФ використовує для фінансування своїх Збройних сил, закупівлю запасних частин та деталей до військової техніки, фінансування діяльності на території України диверсійно-розвідувальних груп, терористичних організацій т.зв. «ДНР», «ЛНР», фінансування політичних партій, зокрема, у країнах Європи, які проводять антиукраїнську політику».

Журналісти встановили, що в одному з рішень прізвища слідчих та прокурорів були не затерті, тому відомо імена: старший слідчий в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління СБ України Кравченко С.П. та прокурор Київської обласної прокуратури Ковальчук А. А.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе