Зеленський звернувся до українців щодо поширення коронавірусу

В Україні вводять аналогічні запобіжні заходи, як і в інших країнах. Закривається кордон для іноземців, а також міжнародне авіасполучення.

 
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні пояснив застережні заходи при боротьбі з коронавірусом, до яких вдається українська влада, у п'ятницю, 13 березня.
 
Зеленський порадив українцям, які зараз за кордоном, екстрено повернутися в Україну. Авіасполучення через три доби буде закрито, при цьому морське, залізничне і автомобільне сполучення й надалі працюватиме.
 
"Ми діємо рішуче і на випередження. Перше: ми закриваємо кордон для іноземців. Два тижні іноземні громадяни не зможуть потрапити в Україну. Через два тижні це питання буде розглянуте повторно", - заявив президент.
 
В Україну продовжать пускати осіб з правом на тимчасове або постійне проживання в Україні, зокрема представників міжнародних організацій і дипмісій. Через два тижні це питання розглянуть повторно.
 
Українці, які повернуться додому з-за кордону, пройдуть медичну перевірку і будуть скеровані на обсервацію, у разі виявлення симптомів.
 
Також виділено 100 млн грн на засоби індивідуального захисту. Кабмін також заборонив експорт засобів індивідуального противірусного захисту. У лікарнях є більше 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, є близько двох тисяч лікарів-інфекціоністів і більше п'яти тисяч середнього медперсоналу.
 
"У разі потреби, буде виділено 500 млн на закупівлю медичного обладнання для інтенсивної терапії за прискореною процедурою", - додав Зеленський.
 
В Україні починається виготовлення власних тестів на коронавірус.
 
"Інститут молекулярної біології НАН України виготовить 200 тисяч експрес-тестів. Також у регіонах України будуть використовуватися пересувні лабораторії", - заявив президент.
 
Поки ж для тестів будуть використовуватися пересувні лабораторії.
 
Зеленський також попросив громадян дотримуватися правил гігієни і побільше залишатися вдома.
 
"Людей похилого віку, особливо які мають хронічні хвороби, я дуже прошу залишатися вдома. Як показує світовий досвід, а особливо Китаю, де вірус істотно пішов на спад, найефективніший спосіб боротьби - бути вдома", - сказав президент.
 
Він просить роботодавців дозволити роботу з дому, особливо співробітникам із дітьми.
 
Окремо президент пообіцяв захист від коронавірусу військовим і подякував лікарям за самовіддану працю. "Ми доручили органам місцевого самоврядування і місцевій владі впровадити додаткове матеріальне заохочення медичних працівників, які залучені до протиепідемічних і лікувальних заходів", - сказав президент.
 
Зеленський також запевнив, що оголошений карантин не є спробою зам'яти акції протесту.
 
"Тимчасова заборона масових заходів - це не посягання на конституційне право на протест, це турбота про здоров'я українців. Нехай ситуація стабілізується, захворюваність піде на спад - тоді будемо мітингувати собі на здоров'я", - сказав він.


Читайте також: ​Перша людина померла від коронавірусу в Україні​​​.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube    


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе