Зміїний острів - одне з найнебезпечніших місць світу


Зміїний острів Кеймада-Гранді - невелика ділянка суші на півдні бразильського штату Сан-Паулу, розташований в теплих водах Атлантичного океану. Цей острів вважається одним з найбільш непривітних і небезпечних місць на планеті. Кеймада-Гранді знаходиться у владі отруйних змій і має статус найбільшого природного серпентарію в світі.

Зміїний острів має площу 43 га і піднімається на 200 м над рівнем моря. Він покритий пишною рослинністю і безлюдний. Тут немає жодного готелю і ресторану, і тільки самотній білий маяк на березі нагадує про те, що на острові колись жили люди. Бразильці відносяться до Кеймада-Гранді з побоюванням і називають його «островом смерті». Деякі не відважуються навіть підпливсти до його берегів, не кажучи вже про те, щоб висадитися на берег.

На Кеймада-Гранді мешкає одна з найбільш отруйних змій планети - острівний ботропс або списоголова змія, яка відноситься до сімейства гадюкових. Територія зміїного острова Кеймада-Гранді буквально кишить плазунами. За різними оцінками кількість отруйних змій на цьому острові перевищує 70 тисяч особин. З 1992 р від укусів змій тут загинули вже понад 70 вчених. Через екстремальну небезпеку це місце практично не вивчене. Примітно, що списоголові змії живуть тільки на цьому бразильському острові, тобто є ендеміками.


Влада Бразилії наділила цю ділянку суші статусом природного заповідника та ввела офіційну заборону на відвідування острова для місцевих жителів і туристів. Однак, і без цієї заборони не знаходиться нікого, хто б наважився заради нових вражень і досвіду ризикнути своїм життям. Зміїний острів Кеймада-Гранді вважається одним з найбільш незвичайних заповідників планети, історія якого обросла трагічними легендами і чутками.

Через реальну загрозу для життя і здоров'я мандрівників тільки підвозять до берега, але на сам острів не висаджують. Крім туристичних і прогулянкових катерів, біля Кеймада-Гранді часто можна зустріти рибалок і дайверів. Раз на рік на острів висаджуються бразильські військовослужбовці, які приїжджають, щоб провести роботи по обслуговуванню маяка.


Про зміїний острів Кеймада-Гранді складено чимало переказів. Один з них розповідає про морських піратів, які одного разу висадилися на зеленому острові для того, щоб заховати серед скель свої скарби. Пірати випустили на сушу кілька змій, щоб ті охороняли скарб від чужинців. Поступово змії розплодилися, оволоділи всім островом і зробили його дуже небезпечним для людей.

Острів намагалися обжити бразильські бізнесмени, які хочуть розбити на ньому бананові плантації. Найняті ними робочі пробували випалювати ліс і чагарник, але змії кусали людей, і ті змушені були їхати на материк. У будь-якому випадку, перемога на зміїному острові Кеймада-Гранді завжди залишалася за плазунами.

Сьогодні тільки вчені-герпетологи відважуються відвідувати ці негостинні місця, але і їм доводиться бути дуже обережними і вживати всіх заходів безпеки, щоб уникнути зміїних укусів. Уряд Бразилії вимагає, щоб в кожній науковій експедиції обов'язково знаходився лікар, який міг би надати медичну допомогу потерпілому.


Отрута списоголової змії настільки сильна, що після укусу може розчиняти людську плоть. Вона призводить до сильних шлунково-кишкових кровотеч, швидкого омертвіння тканин, гострої ниркової недостатності і мозкових кровотеч. На жаль, будь-які протиотрути малоефективні. Наприклад, миша після зустрічі зі змією гине протягом 2-3 секунд.

Острівні ботропси мають масивну широку голову і досягають розмірів 0,7-1 м, рідко виростаючи до 1,18 м. Вони харчуються іншими зміями, ящірками, жабами і багатоніжками. Крім того, списоголові змії вбивають перелітних птахів, які, не підозрюючи про небезпеку, сідають відпочити на гілки дерев і скелі. Від укусу змії птах вмирає майже миттєво, навіть не встигаючи злетіти. Вважається, що отрута острівних ботропсов така сильна, тому що вони не можуть знайти на острові достатню кількість їжі.

Списоголових змій на Кеймада-Гранді можна побачити всюди. Вони лежать клубками на піску, населяють нависаючі над морем скелі і переповзають з дерева на дерево в пошуках їжі. Під пологом лісу плазунів так багато, що в там постійно чути тихий шелест. Схожі на шепіт звуки видають сотні плазунів змій. Причина такої великої кількості змій полягає в відсутності природних ворогів. На острові немає хижаків, які могли б стримувати зростання зміїної популяції.

Майже всі списоголові змії більшу частину життя проводять на деревах і низькорослих чагарниках. Плазуни люблять ховатися в листі, тому їх буває важко помітити навіть з близької відстані. А ось спровокувати на агресивну поведінку, випадково зачепивши рукою гілку або наступивши на змію в траві, дуже легко.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе