Підземне місто Деринкую в Туреччині


У 1963 році звичайний ремонт будинку в турецькій Каппадокії відкрив стіну печери.Так було виявлене одне з найбільших підземних міст світу - Деринкую (в перекладі з турецької "Глибокий колодязь").

Масштаби міста-лабіринту, повністю прихованого під землею, воістину вражають: відомо, що в Деринкую більше 12 поверхів, що йдуть під землю на 85 метрів; площа міста - 2,5 тисячі квадратних метрів. Деякі дослідники припускають, що розміри підземного міста куди більші і ще близько десятка поверхів залишаються недослідженими.

Нині історики не прийшли до єдиної думки щодо трьох ключових питань: коли було побудоване місто, хто його побудував і для чого.

Узагальнивши версії, можна сказати, що Деринкую був побудований близько 3 тисяч років тому.

З авторами проекту складніше, бо називають фригійцев, хеттів і навіть ... інопланетян. На користь останніх наводяться аргументи про неможливість в ті часи створити настільки серйозну і хитру конструкцію без кваліфікованої інопланетної допомоги. Навіть в наш час, маючи в арсеналі сучасну техніку, вибудувати подібне було б досить складно.

Правдоподібною вважається версія, згідно з якою сухі і безплідні височини центральної Каппадокії в Туреччині послужили ідеальним притулком для ранніх християн, що створювали тут свої перші поселення. У м'яких вулканічних скелях вони висікали зали, склепіння і подібні лабіринтам тунелі, будуючи тут церкви, будинки і стайні. Ці люди рятувалися втечею від релігійних переслідувань і навал арабів в VII столітті. Тож підземні міста представляли собою приховані від стороннього ока, добре організовані, безпечні і самостійні житлові комплекси, які могли розмістити до 30 000 чоловік.


Деринкую дійсно дивний з архітектурної точки зору: крім того, що місто має близько 600 потайних ходів, воно оснащене дуже грамотно спроектованими колонами. Камінь, в якому будувалося місто, дуже м'який і, відповідно, вразливий. Щоб створити таку грандіозну споруду, в якій за минулі тисячоліття майже не було обвалів, необхідний був дійсно геніальний інженерний розум. Шанувальники інопланетної версії, до речі, ще пов'язують будівництво Деринкую з зороастризмом. Відповідно до цієї релігії, багато років тому бог Ахура Мазда повелів побудувати на цій території підземне місто, щоб жителі могли врятуватися від холодів. До речі, про холоди: температура в Деринкую завжди тримається на рівні +13 +15 градусів, тому, відправляючись досліджувати старовинне місто-лабіринт, одягайтеся тепліше.


Деринкую, який спокійно міг бути місцем проживання більше 20-ти тисяч чоловік, мав досить розвинену інфраструктуру. Там знаходилися масляні і винні преси, каплиці, складські приміщення і навіть хліва для худоби. Була особлива кімната, що служила чимось на зразок школи і кілька столових. У місті близько 15 тисяч маленьких шахт, які могли проводити повітря навіть на найнижчі рівні.

Деринкую закривався зсередини за допомогою круглих кам'яних дверей. Їх конструкція теж вельми цікава: відкрити 450-кілограмові двері можна було тільки зсередини, за допомогою особливого важеля. Причому це могла зробити одна людина. Кожен поверх міг бути закритий на свої двері.

Зараз для відвідування відкрита лише одна десята частина міста. Щоб туристи не заблукали, всюди є вказівники, а "неправильні" ходи перекриті. Коридори досить вузькі і місцями низькі, що трохи ускладнює пересування, але не сильно впливає на захват відвідувачів.

Раніше Деринкую був пов'язаний з ще одним великим підземним містом - Каймакли - за допомогою вісьмикилометрового тунелю, але на даний момент тунель вважається непрохідним.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе