Володимир Бабенко: «Оцінку маніпуляціям місцевої влади із майном концесіонера мають дати відповідні органи»

На позачерговому пленарному засіданні 95-ї сесії БМР розглядався проєкт рішення «Про безоплатну передачу з балансу КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» на баланс управління комунальної власності і концесії міської ради майна», який в результаті обговорення зняли з розгляду, тому що проєкт не розглянула попередньо профільна комісія.

Депутати говорили, що питання потребує вивчення, на що їх колега, директор КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Володимир Бабенко зауважив, що не просто зробив це, а ще й подав повідомлення про злочин до Управління стратегічних розслідувань Київської області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України. На жаль, міський голова так і не надав депутатові можливості зачитати документ, а тому він звернувся до газети «Тиждень» з пропозицією оприлюднити результати свого розслідування.

2013 рік. Майно КП «Білоцерківводоканал» передано концесіонеру ТОВ «Білоцерківвода»

Загальновідомо, що у 2013 році між міською радою і ТОВ «Білоцерківвода» був укладений концесійний договір. Білоцерківці поставилися до цього рішення протилежно по-різному – одні підтримували, інші – ні, протистояння було відкритим і непримиримим, проте, як неодноразово заявляв колишній міський голова, а нині депутат БМР Василь Савчук, «це було кращим виходом із ситуації в умовах дефіциту бюджетних коштів». Адже у відповідності до концесійного договору протягом 15 років ТОВ «Білоцерківвода» мало задовольняти громадські потреби у сфері централізованого водопостачання і водовідведення на території міста і частково району. Натомість отримало виключне право здійснювати управління (експлуатацію) об’єкта концесії, йому було передано і майно КП «Білоцерківводоканал» за ринковою вартістю об’єктів станом на 30 грудня 2011 року.

2017 рік. Укладення додаткової угоди і виведення частини майна зі складу об’єкта концесії на суму 7,698 млн грн

– Отже, наголошую, майно передали у 2013 році, вказавши його вартість на 2011-й! – наголосив Володимир Бабабенко. – Але далі більше… До 2017-го, протягом 4 років, це майно перебувало у складі об’єкта концесії та використовувалося ТОВ «Білоцерківвода», аж допоки останнє не вирішило, що має надлишок. У результаті світ побачив проєкт рішення «Про виведення (виключення) майна зі складу об’єкта концесії та укладення додаткової угоди до концесійного договору від 25 березня 2013 року».

Доповідаючи це питання на спільному засіданні депутатських комісій 26 вересня 2017 року, заступник міського голови Інна Новогребельська сказала, мовляв, до цього проєкт знімався з розгляду на сесії. Майно виводиться на суму 7,698 млн грн, при цьому буде укладений договір відповідального зберігання з ТОВ «Білоцерківвода» на півроку, а займатиметься його реалізацією КП «Агенція стратегічного розвитку», адже це одна із його функцій, – розповів Володимир Бабенко.

Далі, за його словами, на пленарному засіданні 37-ї сесії 28 вересня 2017 року було підтримано рішення (29 голосами «за»), згідно із яким КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» прийме майно на баланс комісійно за актом приймання-передачі.

– І це попри те, що і я, і Олена Шевченко наголошували – останній раз майно було оцінене у 2011 році за ринковою вартістю, а отже потребує нової оцінки при поверненні із концесії. Тим більше, що Інна Новогребельська на сесії сказала, мовляв, майно, що передається, «вичерпало свій технічний ресурс», а його «оцінка робиться тільки при можливій реалізації, за кошти бюджету… стільки об’єктів – на 7,698 млн грн, буде дорого оцінювати». А ще зазначила, що «все відповідає нормам чинного законодавства».

Потім підключився Геннадій Дикий із красивою історією про німецьких інвесторів. Начебто вони просили ділянку для підприємства з виробництва запчастин. «Якщо вдасться залучити таких інвесторів, усе буде здійснюватися прозоро: кожен депутат і мешканець буде бачити», – запевнив мер.

Через півроку, 13 березня 2018 року ТОВ «Білоцерківвода» передало КП «Агенція стратегічного розвитку» майно, виведене із об’єкта концесії на суму 7,698 млн грн. Про те, хто і як ним «займався», я дізнався лише тоді, коли сам очолив підприємство. Це сталося у вересні 2019 року, – сказав Володимир Бабенко.

2018 рік. Укладення ще однієї додаткової угоди – частина виведеного майна знову знадобилася концесіонеру, але була передана уже за 18,266 млн грн без ПДВ

Роком раніше, 25 вересня 2018-го на спільне засідання депутатських комісій винесли проєкт рішення «Про передачу до складу об’єкта концесії майна та укладення додаткової угоди до концесійного договору від 25 березня 2013 року».

Як зазначив доповідач Руслан Гребенюк, начальник управління комунальної власності і концесії міської ради, «питання розглядалося, не набрало підтримки, а тому виноситься повторно».

– Йдеться про те майно, яке виводилося із концесії, оскільки воно на той момент не потрібно було концесіонеру, наразі отриманий проєкт про реконструкцію другої черги очисних споруд, а тому економічно використати частину даного майна, – сказав Руслан Гребенюк.

– На пленарному засіданні 57-ї сесії 27 вересня 2018 року це питання навіть не обговорювали, просто проголосували – 25 голосів «за», а я вийшов, не хотів брати в цьому участі, – продовжив Володимир Бабенко. – Лише у листопаді-грудні 2019 року, коли я як очільник КП провів облік, створивши інвентаризаційну комісію, з’ясувалося, що попереднє керівництво не передало майно ТОВ «Білоцерківвода» згідно із додатковою угодою, що мало зробити ще в червні 2019-го.

Більше того, відповідно до цієї угоди (яку одноосібно підписали та нотаріально завірили міський голова і керівництво ТОВ «Білоцерківвода», не поставивши до відома керівника КП «Агенція стратегічного розвитку») було укладено акт приймання-передачі уже на суму 18,266 млн грн без ПДВ. На мою переконливу думку, оцінка майна була проведена поверхнево, з метою завищення вартості об’єктів, які повертаються до складу концесії.

Про усі ці факти я повідомив офіційними листами міського голову, начальника управління економіки, начальника управління комунальної власності і концесії, голову постійної комісії з питань інвестицій, регуляторної політики, торгівлі тощо Сергія Мартинюка, проте відповіді не отримав досі.

Такі маніпуляції з майном дозволили концесіонеру, за словами Володимира Бабенка, збільшити розмір концесійної маси і, в результаті, ТОВ «Білоцерківвода» зробило спробу підняти тариф для населення і підприємств на водопостачання та водовідведення. Але підвищення так і не відбулося.

Існує також інша проблема – зі стоками.

– Майно поверталося концесіонеру для реконструкції другої черги очисних споруд. Проте хочу зазначити, що 13 березня 2018 року КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» були передані непрацюючі об’єкти, які не використовувалися в процесі очищення стоків. Після їх повернення ТОВ «Білоцерківвода» вони знову таки не були використані, про що свідчить ряд порушених кримінальних проваджень щодо забруднення річки Рось неочищеними стічними водами ТОВ, – запевнив Володимир Бабенко.

А щодо питання, яке розглядали депутати на пленарному засіданні 95-ї сесії БМР, то це залишки майна, які тепер з КП «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» хотіли передати на відповідальне зберігання управлінню комунальної власності і концесії міської ради. 

Очевидно одне, згідно із відомим висловом, приховане явить себе світу, а от чи легше від того стане нам з вами, шановні білоцерківці, поки що покрито мороком.

Лада Завіруха, кореспондент «Тиждень» 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе