Чергова програма, або Як сподобатися електорату?

Згідно із коментарями, які залишають білоцерківці під щоденними відеозверненнями міського голови чи під матеріалами нашого видання, потрібно «щось робити для міста».

І жодного із цих «підспівувачів» не коробить той факт, що на це «щось» витрачаються кошти, які усі містяни збирають у міський бюджет у вигляді податків. Не міський же голова вкладається у місто із власної кишені, аби було так, то і виглядало би зовсім по-іншому… Це перше.

Друге – який лікар чи учитель робить окреме відео для того, щоб похвалитися, як багато він напрацював сьогодні за свою зарплату (знову ж з податків містян)… А міський голова може. І це називається відкритість і прозорість: дивіться, люди добрі, як я витрачаю ваші кошти, не важливо, що нераціонально, але на відміну від попередників «роблю щось», головне там, де видно і в потрібний час… Наприклад, майже п’ять років міський голова «впроваджував» транспортну реформу, яка мала на меті створення потужного комунального підприємства, що буде надавати якісні послуги з перевезення білоцерківців, регулювати ринок перевезень, створювати гідну конкуренцію приватним перевізним компаніям. Що в результаті? Приватники укріпилися, а КП «Тролейбусне управління» з роками лише втрачало власні позиції. І ще не так давно, під час зустрічей із містянами той же міський голова говорив, мовляв, а навіщо комунальний транспорт, адже тариф на проїзд нижчим не буде… І що ж таке трапилося за останні півроку? Відповідь, здається, очевидна – на носі вибори, необхідно подобатися електорату, пообіцяти «щось потрібне»… Як, наприклад, «Програма розвитку електротранспорту Білої Церкви на 2021-2025 роки». А що, зручно… не важливо, чи вдасться реалізувати, головне – обіцянка… передвиборча, бо саме так і виглядає. Тим більше, що програма розрахована на декілька років, а тому можна буде, у разі успіху, хизуватися нею під наступні мерські вибори або й забути, як і десятки уже прийнятих програм, на фінансування яких роками «не вистачає» коштів… От скажіть, а що заважало шановному меру впроваджувати подібну програму протягом нинішньої каденції? Тим більше, що це питання гостро стояло протягом останніх п’яти років.

Що ж до нової програми, яку затвердили на засіданні виконавчого комітету 28 квітня як проєкт до розгляду депутатів, то нею на 5 років передбачено 159 млн грн на закупівлю 25 тролейбусів. У перші два роки із розрахунку по 30 млн грн на 5 одиниць, у наступні три – по 33 млн грн на 5 одиниць техніки. Далі – на «капітальний ремонт рухомого складу» (17 одиниць) заплановано 10,2 млн грн, плюс 15,5 млн грн – на «проведення технічного обслуговування наявних тролейбусів (заміна мастил, технічних рідин, запасних частин, швидкозношувальних елементів тощо)». Значна сума – 13,8 млн грн – на «капітальний ремонт головного та адміністративно-побутового корпусів», 9,4 млн грн – на «проведення капітальних ремонтів контактної мережі». Всього, з урахуванням інших статей витрат – 224,14 млн грн, які розраховані на 5 років.

Джерела фінансування програми – кошти міського, обласного та державного бюджетів; власні кошти КП БМР «Тролейбусне управління», кредитні кошти Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та інших джерел, не заборонених законодавством України.

Мета програми – переважно популістичні лозунги: «розвиток» і «поліпшення» (кому цікаво, можуть ознайомитися на офіційному сайті БМР). А от зачепило інше: «Програма виступає зокрема інструментом досягнення заходів Стратегії розвитку міста Біла Церква на період до 2025 року, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 24 березня 2016 року № 123-08-VII, зокрема в частині «Безпеки перевезень – від небезпечних маршруток до відновлення комунального громадського транспорту». От просто чекали цілих 5 років (!), щоб нарешті почати реалізовувати Стратегію? Станіславський сказав би: «Не вірю». Та й ми також… А так хотілося бачити нові тролейбуси на лінії – сучасні та зручні – вже вчора… а не від виборів до виборів.

Володимир Бабенко, директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку м. Біла Церква», депутат Білоцерківської міської ради

Я особисто був на останньому засіданні виконавчого комітету не як депутат міської ради, а як директор Агенції, хотів внести деякі пропозиції до проєкту, тому що маю певні напрацювання, але міський голова сказав, мовляв, на сесії будете виступати. Мені навіть слова не дали… Коли проєкт буде винесений на профільну комісію, а потім на сесію, звичайно, будемо вносити зміни, можливо, напрацюємо альтернативний варіант. Поспішати, на мою думку, не варто, адже ми можемо прийняти рішення і у вересні – програма все одно розрахована на 2021-2025 роки.

Щодо того, що «Програма виступає… інструментом досягнення заходів Стратегії розвитку міста Біла Церква на період до 2025 року», можу повідомити, що до Агенції, яка і створена зокрема для реалізації стратегії, наразі ніхто не дослухається. Наша точка зору не цікава, відділ транспорту та зв’язку з нами не спілкується.

Восени минулого року я відвідав у Житомирі українсько-білоруський форум, там були два виробники електротранспорту з Білорусі, а також представник української фірми «Богдан». Я спілкувався з ними, в результаті – у мене як у директора Агенції є певні напрацювання. Окрім того наприкінці минулого року ми подавали документи в Європейський інвестиційний банк на виділення кредиту на придбання 20 тролейбусів з додатковим ходом, наразі питання не вирішене, але Агенція займалася цим. А тому мала би бути принаймні присутньою при розробці «Програми розвитку електротранспорту Білої Церкви на 2021-2025 роки».


Геннадій Джегур, депутат Білоцерківської міської ради

Звичайно, розвивати електротранспорт у Білій Церкві необхідно. Але хто заважав міській владі робити це протягом попередніх п’яти років, а не намагатися всіма силами сприяти розвитку наближених до неї приватних перевізників. Відповідь очевидна – незабаром вибори. Хоча, на мій погляд, наразі потрібно терміново реалізовувати та значно розширювати програму розвитку медичної галузі у місті та боротьби з коронавірусом, шукати ще більше коштів для її забезпечення. Адже, як стверджують науковці, цілком ймовірно варто чекати другої хвилі пандемії.

Тому чергова багаторічна програма розвитку електротранспорту – це просто передвиборчий популізм.

Лада Завіруха, кореспондент «Тиждень»

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе