Річка Рось продовжує стрімко міліти

  • В річці Рось продовжує стрімко міліти
Протягом зимового та весняного періоду у басейні річки Рось спостерігалась низька водність. На жаль, і протягом літа на річці Рось та її притоках продовжується утримуватися надзвичайно маловодний період.

Про це повідомляє регіональний офіс водних ресурсів річки Рось.

З 27 по 31 липня для забезпечення водою питних потреб населення та галузей економіки було проведено детальне обстеження водних об’єктів, розташованих у верхній та середній течії річки Рось на притоках Роставиця, Горіхова, Роська, Молочна на території трьох областей - Вінницької, Житомирської та Київської. 

«Водосховища на р. Горіхова в Погребищенському районі Вінницької області заповнені лише на 32 %. Бабинецьке водосховище заповнене на 0,82 м нижче від НПР, Новофастівське водосховище на 0,50 м нижче від НПР, Сніжнянське на 1,18 м нижче від НПР. Екологічні витрати в створі водосховищ відсутні. Притокові витрати води з Вінницької області в р. Рось, до Косівського водосховища, становлять лише 0,005 м3/с. Мінімальні (екологічні) витрати тут повинні бути не менше 0,3 м3/с. Нижче від НПР заповнені водосховища на р. Роставиця в Житомирській області. Ружинське на 0,97 м, Паволочське на 0,40 м, Голубятинське на 0,38 м, Строківське на 0,48 м. Притокові витрати води з Житомирської області становлять близько 0,15 м3/с. Мінімальні (екологічні) витрати тут повинні бути не менше 0,3 м3/с.» - йдеться у повідомленні.

Ряд водосховищ не виконують встановлених Держводагентством режими роботи. Зокрема, це водосховища: Тетіївське №1, Тетіївське №3, Скибинецьке, Лобачівське, Трубіївське, Дулицьке, Шамраївське та Матюшівське. Рівні води тут знаходяться на позначках близьких до НПР, наповнення становить від 97% до 100%. Також на цих водосховищах не підтримуються екологічні витрати.

Фахівці РОВР річки Рось встановили, що регулюючий об’єм води верхньої та середньої течії р. Рось, який передбачався використовуватися у літньо-осінній період для регулювання і підтримання екологічних витрат води, на сьогодні майже відсутній.

За результатами проведених обстежень були прийняті рішення згідно з якими:  

- органи місцевого самоврядування, користувачи водних об’єктів мають безумовно дотримуватися встановлених Держводагентством режимів роботи водних об’єктів у літньо-осінній період 2020 року, економно та бережливо користуватися водою;
- направлені листи в Міжрегіональні та регіональні органи Державної екологічної інспекції України для вжиття відповідних заходів реагування по дотриманню режимів роботи та екологічних витрат води в літньо-осінній період 2020 року;
- будуть проведені постійні спостереження за рівневим режимом та витратами води на водних об’єктах.
 
Читайте також: Мер Узина намагався купити місце в «Слузі народу».

 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе