Росія примусово виселяє з анексованого Криму 600 українців — МЗС України

Суди Росії винесли постанови про примусове виселення з території окупованого Криму майже тисячі людей, з них 600 є українцями.Про це заявила послиня з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Лариса Герасько під час онлайн-конференції щодо проблем водопостачання до анексованого Криму.

Натомість, за словами послині, російська влада переселяє на півострів власне населення — так, понад 140 тисяч росіян змінили місце реєстрації на Крим.

Також Герасько розповіла, що Росія порушує Гаазькі конвенції та примусово поширила своє громадянство на все населення півострова, зокрема, й на осіб без громадянства. Крім того, РФ порушує право на життя, свободу й безпеку через насильство над людьми. Так, після анексії у 2014 році зникли понад 40 людей, серед них українські та кримськотатарські активісти й журналісти, каже послиня.


Призов в анексованому Криму

З 1 жовтня Росія почала осінній призов, зокрема і на території анексованого Криму. Це вже дванадцята незаконна кампанія із залучення кримських призовників. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що цим РФ порушує норми міжнародного права.

Також РФ порушує міжнародне законодавство, коли відкриває кримінальні справи проти тих, хто відмовляється вступати до її армії. За даними Кримської правозахисної групи, тільки за серпень за ухилення від служби в силах РФ відкрили кримінальні справи проти п'яти кримчан, та ще вісьмом ㅡ винесли вироки.

16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим провели невизнаний світовою спільнотою референдум про статус півострова. Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року оголосив про «включення Криму до складу РФ» — таким чином Росія анексувала український півострів. Україна, Європейський Союз та Сполучені Штати не визнали результати голосування на так званому «референдумі».

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе