Якою буде доля пам’ятки архітектури Ансамбль споруд пошти у Білій Церкві

Сьогодні, 17 грудня під час позачергової сесії Білоцерківської міської ради депутати звернулися до Кабінету Міністрів України,  Міністерства культури, Міністерства інфраструктури, Київського обласного центру  охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини КОДА, Білоцерківської місцевої прокуратури щодо недопущення продажу пам’ятки архітектури та містобудування ХІХ століття – Ансамбля споруд пошти (охоронний номер 910). 

Нагадаємо, що власник ансамблю споруд «Стара пошта» - АТ «Укртелеком». Довгий час компанія використовувала приміщення пам’ятки архітектури і не проводила там необхідні ремонтні роботи. Нещодавно Ансамбль споруд пошти було виставлено на аукціон. Початкова ціна будівель старої пошти площею 819,5 м² становить 8 629 250,00 гривень. 

У зверненні Білоцерківська міська територіальна громада просить:

-    Перевірити законність продажу на аукціоні пам’ятки архітектури Ансамбль споруд пошти;
-    Зупинити проведення аукціону з продажу старої пошти площею 819,5 м²;
-    Не допустити продажу пам’ятки архітектури Ансамбль споруд пошти;
-    Розглянути можливість безоплатної передачі пам’ятки архітектури Ансамбль споруд пошти з державної власності в комунальну власність Білоцерківської територіальної громади. 

Юлія Чорна заступник комунальної власності розповіла про можливість участі Білоцерківської міської ради в аукціоні: 

«Для участі в аукціоні потрібне рішення Білоцерківської міської ради про прийняття участі в аукціоні, крім того потрібне рішення про виділення коштів на придбання споруд пошти, оскільки треба буде оплатити до 27 грудня гарантійний внесок на майданчик, щоб зареєструватись, який складає 431 462 гривні, реєстраційний внесок – 1700 гривень. Якщо міська рада буде одним учасником, нам продадуть Ансамбль споруд пошти за початковою ціною (8 629 250,00 гривень). Якщо буде ще один учасник – сума буде підійматися. Кожен крок аукціону коштуватиме понад 250 тисяч гривень. Після аукціону протягом 30 днів ми повинні будемо укласти договір і оплатити повну вартість придбаного майна. Якщо це буде забезпечено бюджетом і управлінню комунальної власності нададуть кошти – ми це зробимо.» - зазначила Юлія Чорна. 

Депутат Андрій Король закликав міського голову Геннадія Дикого передбачити у бюджеті на 2021 рік статтю на придбання історичних пам’яток у місті, щоб у майбутньому мати можливість зберегти такі пам’ятки в Білій Церкві.

Оксана Сахарова запропонувала продумати і запровадити механізм виділення коштів із міського бюджету на придбання історичних пам’яток у місті: 

«У нашому місті на сьогодні закінчилася дія положення «Про громадський бюджет» і я сподіваюся, що буде написане нове положення в якому в мене є пропозиція передбачити такий пункт за яким будуть виділятися кошти саме на реконструкцію і ремонтні роботи по пам’ятках архітектури  нашого міста. І збільшити до 1,5% фінансування громадського бюджету, так як це робиться в інших містах України.» - зазначила Оксана Сахарова. 

Депутат Максим Коноплястий ще раз закликав міську раду прийняти участь в аукціоні і викупити Ансамбль споруд пошти. Геннадій Джегур у свою чергу підтримав депутата і наголосив на тому, що міський голова Геннадій Дикий не зацікавлений у придбанні пам’ятки архітектури Ансамбля споруд пошти: 

«Якби ви Геннадій Анатолійович були зацікавлені особисто в цьому питанні, ви б точно дали доручення профільному управлінню підготувати проєкт рішення. Першою ластівкою у нас вже був будинок культури «Росава» і ті всі будівлі, які були продані з молотка за безцінь.» - зазначив Геннадій Джегур. 

Наразі невідомо, якою буде доля пам’ятки архітектури «Стара пошта». Коли з аукціону продавали ПК «Росава» депутати також зверталися до мера з проханням взяти участь в аукціоні і викупити приміщення. Але тоді це так і не відбулося…
  
Для довідки: Ансамбль споруд пошти був зведений в 1825–1833 рр. на поштовій дорозі Москва-Біла Церва-Одеса на кошти Браницьких за індивідуальним проектом невідомого архітектора. Ансамбль займає площу близько 1,5 га і складається з двох частин. Перша частина споруд — будівлі поштової станції, готелю і заїзду (ямщицька). В другій знаходились служби — каретне приміщення, кузня і стайня. Всі споруди ансамблю стриманого і простого класичного стилю. 

Сама поштова станція викликає інтерес, оскільки зберігла первісне планування і архітектурне вирішення. Це унікальна пам'ятка такого роду в Україні. На її прикладі можна побачити, як з розвитком міста на зміну культовим і палацово-садибним ансамблям приходять ансамблі міських громадських установ.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе