Агенція розвитку чи "агентство проїдання"

  • Агенція розвитку чи "агентство проїдання"
Двічі в одну річку не ввійдеш. Так учать вчителі географії. Але в політичному житті Білої Церкви це цілком можливо. 1 грудня 2020 року директором КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» знову став Олександр Прилуцький, який займав цю посаду з 10.01.2018 по 05.08.2019.

Олександр Прилуцький перед приходом в агенцію очолював КП БМР МШЕУ (колишнє КП БМР «Білоцерківсвітло»). Наскільки ефективно, наразі важко сказати. Але після його роботи новий керівник підприємства Анатолій Диба на засіданні бюджетної комісії БМР просив надати фінансову допомогу з міського бюджету підприємству у розмірі 600 тис. грн. для того, аби розрахуватися з постачальниками обладнання.

До «Муніципального ШЕУ» пан Прилуцький встиг попрацювати начальником ЖЕК №2, юристом на автотранспортному підприємстві, менеджером з продажу, директором та заступником директора низки приватних фірм.

За час керування КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Олександром Прилуцьким підприємство проводило заходи щодо безпечного поводження з відходами та необхідності вакцинації, якісь робочі зустрічі та круглі столи. Агенція випустила матеріали про аутизм, провела засідання клубу менторів в готелі «Лєпша садиба», розробила кредитний рейтинг та рейтингу інвестиційної привабливості м. Біла Церква. Це, звісно, не всі заходи. Але й цього переліку достатньо, аби зрозуміти, що підприємства бралося за все і потроху.

При цьому лишається загадкою, як ці заходи допомогли втілювати в життя стратегію розвитку Білої Церкви?

Для довідки Агенція була створена для реалізації Стратегії розвитку Білої Церкви, залучення інвестиції та створення умов для розвитку міста. Те що ми бачимо це перетворення інноваційної установи на рядове, статистичне управління міської ради.

Водночас фінансування підприємства відбувалося вчасно. Гроші на діяльність агенції надходять від здачі в оренду управлінням комунальної власності на концесії БМР комунального майна. За час керування агенцією паном Прилуцьким, отримано від оренди майна майже 3, 5 млн грн.

У 2018 році агенція звітувала на міському сайті ZvitPro про свої витрати. Зі звіту видно, що витрачалися на оренду та оплату комунальних послуг (підприємство орендує приміщення у ФОП Олексієнко Н.М., яке знаходиться у будівлі, де розташований готель «Центральний», що належить екс-депутату від «Самопомочі» Олександру Руссу), на закупівлю канцтоварів, обслуговування оргтехніки, оплату послуг мобільного зв’язку та Інтернету, закупівлю меблів, води, оренди приміщень для різноманітних заходів, друк сувенірів, дипломів, буклетів, замовлення послуг з виготовлення відеороликів, вивчення іноземної мови, розміщення інформаційних матеріалів, ремонт авто підприємства тощо.

Як можна побачити з витрат – це суто «бюджет проїдання» або забезпечення особистих потреб керівника підприємства.

У 2019 році агенція про свої витрати на міському сайті ZvitPro вже не звітувала. На 70 сесії (25 квітня 2019 року) депутати БМР зажадали викликати на засідання депутатської комісії керівників семи підприємств, у тому числі й «Агенції стратегічного розвитку», щоб заслухати, як же ведеться діяльність підприємства. 21 травня 2019 року заслухати звіти підприємств не вдалося, бо не вистачило кворуму. 26 червня 2019 року Олександр Прилуцький таки  відзвітувався на депутатській комісії. Говорив про те, що основними задачами агенції є розвиток підприємництва, громадянського суспільства та людського капіталу, а також покращення якості життя.

За словами Олександра Прилуцького, у 2019 році діяльність агенції була направлена на залучення інвестицій, покращення бізнес-клімату у місті, налагодження комунікації між громадськістю, владою та бізнесом, запровадження другого етапу проекту НЕФКО з отримання гранту на 150 тис євро для впровадження заходів з енергоефективності. Одними з досягнень є розроблення бренд-буку та логотипу міста та створення ГО «Біла Церква Туристична», проведено випуски школи малого та середнього підприємництва. Уже навіть з цього зрозуміло, що Олександр Прилуцький приписує агенції ті досягнення, які були впроваджені зовсім за іншого керівника агенції – Назарія Атаманчука (кредит НЕФКО на енергоефективні заходи та проведення школи малого і середнього підприємництва) або реалізовані силами місцевих підприємців (створення ГО «Біла Церква Туристична»).

На жаль, хоч звіту в доступному форматі про свою першу каденцію п. Прилуцький не підготував, а тому про якусь ефективність підприємства говорити дуже складно. До речі наступний керівник Агенції Володимир Бабенко свій звіт підготував і він є доступним.

Депутати цікавилися, скільки є людей в штаті агенції та які їх зарплати. Бухгалтер відповіла, що мають 8 штатних працівників і один працює на 0, 25 ставки. На директора витрачається 18600 грн зарплати в місяць, на інших працівників в середньому 11 тис на одного працівника.

Такі досягнення вочевидь не надихнули депутатів. Адже вже за місяць після звіту Олександр Прилуцький покинув свою посаду. Т.в.о. призначили Олексія Кудінова, а затим агенцію очолив Володимир Бабенко. Після завершення річного контракту агенція знову лишилася без директора.

Міський голова Геннадій Дикий вирішив 1 грудня 2020 року призначити на цю посаду без конкурсу Олександра Прилуцького. При цьому розпорядження міського голови не було опубліковане на сайті БМР станом навіть на 8 грудня 2020 року.

Хоча ні… Конкурс був. Олександр Прилуцький балатувався до Білоцерківської міської ради по списках партії «За майбутнє», яку очолює діючий мер. До речі на цих виборах п. Прилуцький набрав аж 32 голоса, і це є другим найгіршим результатом серед кандидатів від цієї сили.

П.С. по суті особа, яка перетворила Агенцію на статистів та не маючи вагомих здобутків, але вчасно «вступивши» до потрібної політичної сили стала знову керівником. Чекаємо нових «круглих столів», «вагомих зустрічей» та присвоєння результатів чужої праці.

Читайте також: Стало відомо на скільки подорожчає опалення для білоцерківців.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
  • У Білій Церкві хлопець вдарив ножем 14-річну дівчину
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе