У Білій Церкві матір загиблого робітника 3 роки не може отримати належних за законом виплат

  • У Білій Церкві матір загиблого робітника 3 роки не може отримати належних за законом виплат
Втративши сина внаслідок нещасного випадку на виробництві, мешканка Білої Церкви майже 3 роки не може отримати належні за законом страхові виплати.

Як повідомляє Соцпортал, Олена Кошелева, що проживає у Білій Церкві, втратила у 2018 р. сина внаслідок нещасного випадку на виробництві. Під час розвантажувальних робіт її 25-річному сину Дмитру проломили череп меблі при падінні. За результатами розслідування даний нещасний випадок було визнано пов’язаним з виробництвом. Встановлено вину роботодавця, який не контролював хід робіт.

Проте посадовці Фонду соціального страхування України (ФССУ) не здійснили матері належних виплат. 

Після смерті сина мати, якій присвоєно ІІІ групу інвалідності, залишилась сама. Вона витратила десятки тисяч гривень на поховання сина. Роботодавець жодним чином не компенсував моральну шкоду. Потрапивши у матеріальну скруту, Олена Кошелева була змушена взяти кредити.

Жінка звернулася до відділення у м. Біла Церква управління виконавчої дирекції ФССУ у Київській області, де їй компенсували лише близько 3000 грн на поховання. Вимоги виплатити одноразову матеріальну допомогу у зв’язку з смертю на виробництві членам сім’ї (100 прожиткових мінімумів) та особі, яка перебувала на утриманні потерпілого (20 прожиткових мінімумів) Фонд відхилив, як і вимогу призначити щомісячну страхову виплату. Не зважаючи на те, що матір і син проживали за однією адресою, у Фонді соцстраху вимагають підтвердження того, що матір була членом сім’ї загиблого повнолітнього сина. 

Міськрада не видала жінці довідку про склад сім'ї, адже у законодавстві ця довідка скасована. Посадовці ФССУ ігнорують те, що в акті розслідування нещасного випадку Олена вказана членом сім'ї та особою, яка перебувала на утриманні потерпілого.

"Обурює поведінка представників Фонду, яка довела жінку до відчаю. І в міському Відділенні, і у Виконавчій дирекції Фонду визнають, що з 2016 року скасовано видачу довідок про склад сім'ї, урядовий порядок її не вимагає для призначення виплат, проте у законі про соціальне страхування вона досі згадується. Посадовці кажуть, що за відсутності документального підтвердження статусу члена сім'ї не ризикнуть призначити виплати. Тому страховики змушують доводити у суді факт проживання однією сім’єю. За законом якщо застрахований або члени його сім’ї за станом здоров’я чи з інших причин не спроможні самі одержати потрібні для страхових виплат документи, то їх одержує страховий експерт Фонду. Ця норма не працює, бо мовляв у міському Відділенні Фонду немає юриста», – прокоментував ситуацію голова Ради ГО «Соціальний рух» Віталій Дудін.

За його словами, чиновники перекидують на громадян проблему, викликану недосконалістю законодавства.

Наразі жінка добивається страхових виплат від ФССУ та відшкодування моральної шкоди від роботодавця.

"Я пережила шок внаслідок трагедії та бюрократії, а тепер я хочу добитися справедливості. Для мене не важливі гроші. Просто я хочу, щоб матері не втрачали своїх синів через недбалість роботодавців, а держава ставилась з повагою до людей", – заявила жінка.

Олена Кошелева направила звернення до Управління виконавчої дирекції ФССУ у Київській області і сподівається, що посадовці призначать їй належні виплати.

Читайте також: У Білій Церкві ЖЕК роками не може відремонтувати протікаючий дах у будинку (ВІДЕО).



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе