Оцінки у школах по-новому: кому ставитимуть літери та що вони означають

Тепер у початковій школі будуть рівневі та вербальні оцінки. 

З нового навчального року учнів 1-4 класів оцінюватимуть по-новому. Відповідний наказ затвердили у Міністерстві освіти і науки України, повідомляє Освіторія. Тепер для декого оцінки будуть лише вербальними, а дехто отримуватиме в щоденнику літери замість балів. Крім того, у початковій школі запроваджують формувальне та підсумкове оцінювання. Тобто вчителі оцінюватимуть не лише результати навчання, але й весь навчальний процес.

Одна з ключових змін у системі оцінювання – підхід до вираження оцінки. Школярам перших та других класів вчителі ставитимуть лише вербальні оцінки. Тобто вчитель висловлює оціночне судження про досягнення школяра і те, над чим потрібно попрацювати.

Вербальна оцінка може бути усною чи письмовою. У результаті в свідоцтві досягнень лише буде вказана відповідна позначка: сформовано або не сформовано певні навички та компетентності.

Водночас оцінювання учнів третіх-четвертих класів, за рішенням педагогічної ради, можуть виражати вербально або рівнево. Зокрема, рівні результату навчання позначатимуть буквами: початковий – «П», середній – «С», достатній – «Д», високий – «В».

Кожна школа визначатиме самостійно, яким методом оцінювати результати навчання учнів. Також заклади освіти зможуть розробляти своє положення про оцінювання результатів учнів і конкретизувати їх у положенні про внутрішню систему забезпечення якості освіти.

Згідно із затвердженими методичними рекомендаціями, тепер оцінка має показувати точки росту та вдосконалення кожного школяра, а не просто демонструвати як дитина виконує план навчання. Тобто вчителі оцінюватимуть яких зусиль під час навчання докладала дитина, які здобула особистісні надбання.

МОН нагадує також, що оцінка учня є конфіденційною інформацією, що має бути доступною лише для учня та його батьків. 

Читайте також: Тариф на проїзд у маршрутках Білої Церкви підвищили.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе