У зоні ЧАЕС відновлять туристичні об'єкти: що планують зробити

  • У зоні ЧАЕС відновлять туристичні об'єкти: що планують зробити
Цього року стартує перша в історії України консервація легендарних об'єктів Чорнобильської зони відчуження. Це дозволить зберегти атмосферу та автентичність героїчного міста, а також забезпечить безпечне відвідування зони, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Перші об'єкти, які почнуть відновлювати, – кав'ярня "Прип'ять", автовокзал і 16-поверхова будівля у Прип'яті. Цьогоріч розроблять проєкт, наступного року розпочнуть будівельні та ремонтні роботи.

На даху 16-поверхового будинку планують обладнати оглядовий майданчик, а в самій будівлі хочуть створити музей у квартирі лейтенанта Володимира Правика. Він був керівником першої пожежної бригади, яка прибула на Чорнобильську АЕС після аварії. Кав'ярня "Прип'ять" відома своїми вітражами, реновація стосуватиметься і їх, зазначають у повідомленні.

2021 року на реновацію об'єктів у зоні відчуження виділили 30 млн грн.

«Ми працюємо над тим, щоб територія була не місцем забуття, а точкою розвитку. Перш за все, як унікального туристичного і науково-технологічного кластеру. За 3 роки кількість туристів зросла у 16 разів, вже працює перша сонячна електростанція Solar Chernobyl, є можливості для створення нових технологічних підприємств та дослідницьких експедицій», – розповів заступник керівника Офісу Президента, координатор програми «Велике будівництво» Кирило Тимошенко.

Крім цього, на 2021 рік заплановані вишукувальні дослідження та проєктно-кошторисна документація по КПП «Дитятки» та Чорнобиль-Хабу.

Цього року також будуть реалізовані вишукувальні роботі, проєктно-кошторисна документація та будівельні роботи по встановленню санітарних зон в зоні відчуження.

«За програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» за наступні три роки в Чорнобильській зоні буде продовжено оновлення трас, щоб забезпечити доступ екологам, туристам, науковцям, підприємцям», – зазначається у прес-релізі.

2022 року розглядають початок реноваційних робіт на радіолокаційній станції "Дуга", у басейні "Лазурний" і готелі "Полісся". Розглядають також інші об'єкти, які відновлюватимуть: кінотеатр "Прометей", палац культури "Енергетик" і річковий вокзал.

Деякі проєкти у Прип'яті реалізовуватимуть із залученням інвесторів.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе