Без сосисок і ковбаси: як харчуватимуться школярі Білої Церкви вже з 1 вересня

  • Без сосисок і ковбаси: як харчуватимуться школярі вже з 1 вересня
Від 1 вересня в українських школах з’явиться нове меню, а на більшості шкільних кухонь встановлять пароконвектомати.

Наразі однією з найбільших перешкод для повноцінної реформи шкільного харчування є застаріле кухонне обладнання. За оцінками Міносвіти, майже половина навчальних закладів до харчових новацій не готова технічно. При цьому, згідно з реформою шкільного харчування ледь не у кожній школі мають з'явитися пароконвектомати — комбіновані пароварки, з якими кухарі повинні навчитися працювати.  

Незважаючи на це, у шкільних їдальнях готуються до запровадження нового меню уже від 1 вересня. Суттєві зміни у харчуванні школярів відбуваються вперше за останні 30 років. Тепер у меню мають з'явитися свіжі фрукти, овочі, страви на пару або запечені, більше м'яса та риби, і мінімум цукру та солі. 

Чим буде заборонено годувати дітей в школах:

  • м'ясні і рибні продукти промислового і кулінарного виробництва; 
  • гриби;
  • непастеризоване молоко і молочні продукти, виготовлені з непастеризованого молока;
  • непастеризовані соки, газовані напої і кава;
  • рибні, м'ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків без додавання цукру і підсолоджувачів;
  • продукти (особливо чіпси, сухарики) з вмістом солі більше 0,12 грама на 100 грам готового продукту або з вмістом цукрів більше 10 грам на 100 грам готового продукту;
  • також заборонено продавати кондитерські вироби і солодкі зернові продукти, вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати.

Крім того, всі школи повинні будуть:

  • скоротити кількість цукру в 2 - 2,5 рази;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі з 60 - 80 грамів до 30 - 50 грамів;
  • збільшити кількість м'яса в раціоні в залежності від віку учнів;
  • збільшити кількість молочних продуктів в раціоні. 

Нові страви для учнів, відомі також як меню шеф-кухаря Клопотенка, було представлено навесні цього року автором меню разом із першою леді Оленою Зеленською. Меню на чотири тижні складається із 160 страв, з яких у кожній школі можуть обирати свій варіант. 

Читайте також: В Білоцерківській ЗОШ №18 побудують нову їдальню.

В уряді ж запевняють, що переоснащення харчоблоків уже почалося, зокрема, майже в кожній шкільній кухні повинні з’явитися пароконвектомати. За словами міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, на ремонт харчоблоків було виділено 400 млн грн, загалом в Україні модернізовано 1809 шкільних їдалень.   

У Білій Церкві в гімназії №1 реалізацію пілотного проєкту з організації мультипрофільного гарячого харчування розпочали ще минулого року. Зокрема, у 2020 році з міського бюджету було виділено кошти на закупівлю сучасного обладнання, як для приготування корисної їжі та супутнього обладнання. Одним з останніх придбано для закладу було придбано пароконвектомат, що дозволяє готувати до десяти страв одночасно.  

Завдяки проєкту, діти звечора роблять замовлення страв відповідно до перспективного меню, яке класний керівник розсилає батькам у вайбер-групу. Таким чином, гімназисти мають можливість обрати ті страви, які їм до вподоби, а батьки контролюють цей процес. Меню 

Збільшилась і різноманітність меню, у котрому на вибір є по 3 різні види перших страв, гарніру та салатів, напої, фрукти, хліб. 

В перспективних планах впровадити таке мультипрофільне харчування у всіх шкільних та дошкільних навчальних закладах Білої Церкви.  



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе