Суд Амстердама постановив передати "скіфське золото" Україні

Суд Амстердама постановив повернути Україні експонати з виставки "скіфського золота". Після окупації Криму музеї півострова наполягали, що цінності мають передати їм. Судова тяганина тривала кілька років.

Своє рішення Апеляційний суд Амстердама виніс 26 жовтня.

Завершальні дебати у справі відбулись ще у квітні 2021 року. Таким чином служителі Феміди підтвердили рішення Окружного суду Амстердама. Він ще у 2016 році постановив, що цінні експонати мають повернутись не на окуповану територію, а в Україну.

Рішення тоді суд ухвалив згідно з резолюцією ЮНЕСКО, яка постановляє, що художні цінності слід повертати тій суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

Мовиться про близько 2 тисячі артефактів з 4 кримських музеїв. Незважаючи на назву, не усі з них – золоті, є вироби з дерева, бронзи та кераміки.

Як "скіфське золото" потрапило у Нідерланди

Виставку з експонатів Музею історичних цінностей у Криму сформували ще у 2013 році – перед тим, як півострів окупувала Росія. Цінності вирушили спочатку до німецького Бонна, а вже у лютому 2014 року – до Амстердама.

Виставка мала тривати до серпня 2014 року, проте через події в Україні цінності залишили в Нідерландах. У 2016 році суд ухвалив рішення повернути експозиції Україні, проте апеляцію на це подали представники кримських музеїв. Судова тяганина тривала з 2017 року.

Яка вартість "скіфського золота"?

Артефакти попередньо оцінюють у понад 1 мільйон євро. Увесь цей час вони зберігаються в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. 

Читайте також: 26 та 27 жовтня в Білій Церкві лунатимуть сирени.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
  • У Білій Церкві хлопець вдарив ножем 14-річну дівчину
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе