Лікарки, юристки, журналістки, бухгалтери: в Україні жінки багатьох професій повинні будуть стати на військовий облік

Міністерство оборони розширило перелік спеціальностей і професій, які передбачають, що жінки мають стати на військовий облік військовозобов'язаних. Про це йдеться у наказі відомства № 313 від 11.10.2021.

Документ набув чинності 17 грудня. Жінки повинні будуть стати на облік, якщо їхня професія входить до розширеного переліку і вони придатні до військової служби за станом здоров’я і віком (від 18 до 60 років). 

Роботодавці повинні будуть контролювати, щоб жінки, які працюють на підприємстві, стали на облік відповідно до розширеного переліку. Наявність документів і позначок про взяття на облік мають перевіряти при прийнятті на роботу жінок згідно з переліком.

Порушення норм каратимуть штрафами. У переліку є такі популярні професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо. 

Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова сказала в ефірі Громадського радіо, що алгоритм, як жінкам стати на військовий облік, мають розробити до кінця наступного тижня.

«Думаю, що ми розробимо алгоритм, і до кінця наступного тижня він буде на сайті військкоматів. Якщо буде можливість, на облік можна буде стати електронно, щоб ви відправили свої дані онлайн. Подивимося, чи це буде можливо з точки зору безпеки. Я поговорю з військкоматами, щоб ми розробили швидку процедуру, щоб не всі разом прийшли на облік», — зазначила Воронкова.

30 березня 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт про призов резервістів без мобілізації і збільшення штрафів за ухилення від служби. Він набув чинності 23 квітня.

Відповідно до однієї з норм закону, жінки з професією, «спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною у переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я і віком», беруться на облік військовозобов'язаних.  

Читайте також: Їх 78: у Білій Церкві для будинків, які не створили ОСББ, призначили управителя.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе