На території Софійського собору археологи знайшли фрагмент рідкісної ікони

Золотий уламок є накладною деталлю ікони часів XI століття.

Під час розкопок на території Софії Київської археологи продовжують знаходити унікальні знахідки. Нещодавно з’ясували, що уламок золотої прикраси, яку розкопали у серпні 2021-го, виявився накладною деталлю великої золотометалевої ікони, виготовленої близько XI століття в майстерні, що працювала при дворі візантійського імператора в Константинополі. Про це розповів працівник заповідника, археолог Тимур Бобровський.

Цей артефакт віднайшли у нашаруваннях XVIII, куди він, ймовірно, потрапив із більш ранніх насипів.

«Ми довго думали, щоб це могло бути, але тепер знаємо достеменно: софійська знахідка є накладною деталлю великої золотоемалевої ікони. Аналогічних ікон у світі збереглися одиниці, зокрема, ікона святого архангела Михаїла в скарбниці венеційського собору Сан-Марко», — розповідає археолог.

До допису він прикріпив зображення ікони, де чітко видно, що орнамент німбу архангела схожий до того, який знайшли у Києві.

«Зверніть увагу на німб архангела, він складається з кількох поєднаних накладок, прикрашених перегородчастими емалями. Саме таку накладку від німба тепер маємо і ми в Києві. Уявіть собі, якими коштовностями була наповнена софійська ризниця в ХІ — ХІІІ століттях, якщо там зберігався подібний шедевр», — підкреслив Тимур Бобровський.

Вадим Кириленко, перший заступник генерального директора Національного заповідника «Софія Київська» уточнив, що знайдений фрагмент зарахують до фонду заповідника і згодом, можливо, будуть експонувати.

До слова, археологічний супровід — обов’язковий і передбачений законодавством. Так, наприклад, під час археологічних розкопок у Національному заповіднику «Софія Київська» дослідники виявили свинцеву підвісну печатку XI-XII століття з унікальним зображенням святого Даниїла Стовпника. Серед останніх знахідок — застібка із чистого срібла ХІ-ХІІІ століття та кістяний ґудзик кінця Х-початку ХІ століть.



Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе