Рада підтримала законопроєкт про цивільну вогнепальну зброю

Сьогодні, 23 лютого народні депутати ухвалили за основу (в першому читанні) законопроєкт №5708, який передбачає право на цивільну вогнепальну зброю.

Проєкт закону підтримали 274 парламентарі, 4 виступили проти. 

Документом пропонують визначити поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю, визначити умови та порядок, за якими українці та юридичні особи можуть отримати документи про право власності на цивільну вогнепальну зброю. Також цю зброю хочуть класифікувати.

А ще депутати пропонують визначити порядок видачі медичного висновку про відсутність протипоказань, які перешкоджають отриманню документу на цивільну вогнепальну зброю. Буде створена спеціальна інформаційно-довідкова система.

Закон має передбачити використання цивільної вогнепальної зброї для самозахисту, визначити поняття зон, вільних від зброї, передбачити державний контроль у сфері обігу цивільної вогнепальної зброї та посилити відповідальність за її незаконне використання.

Навіщо це потрібно?

У пояснювальній записці вказано, що право людини на життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і особисто безпеку належать до природних прав людини та повинні захищатись у демократичній, правовій крайні усім масивом нормативно-правових актів.

Конституція України та норми інших галузей права певним чином забезпечують охорону цих природних прав. Однак цього недостатньо, і потрібне правове вдосконалення, вказано у документі.

Там додають, що вогнепальна зброя є найефективнішим засобом для самозахисту людей. Переважна більшість розвинених країн світу (усталених демократій) забезпечили таке право своїм громадянам. Це нібито сприяло зменшенню кількості насильницьких злочинів та корисливо-насильницьких злочинів проти власності.

Світовими лідерами у володінні населенням вогнепальною зброєю є США, Швейцарія та Фінляндія з показником від 88 до 45 одиниць цивільної вогнепальної зброї на 100 людей. В Україні цей показник становить лише 5,5 одиниць. 

Читайте також: 23 лютого стартує призов резервістів першої черги. Кого це стосується?​​​
 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе