Сьогодні, 15 листопада, населення Землі сягнуло 8 мільярдів— ООН

Сьогодні, 15 листопада, населення Землі сягнуло 8 мільярдів— повідомила Організація Об'єднаних Націй. 

За даними ООН 15 листопада 2022 року населення світу досягне 8 мільярдів людей, що стане важливою віхою в розвитку людства. Таке безпрецедентне зростання пояснюється поступовим збільшенням тривалості життя людини завдяки покращенню охорони здоров’я, харчування, особистої гігієни та медицини. Це також результат високого та постійного рівня народжуваності в деяких країнах”, — зазначили в ООН.

За даними ООН, знадобилося 12 років, щоб населення планети зросло з 7 до 8 мільярдів. Водночас, за прогнозами організації, знадобиться приблизно 15 років — до 2037 року — щоб досягти 9 мільярдів. Це є ознакою того, що загальні темпи зростання світового населення сповільнюються.

Країни з найвищим рівнем народжуваності, як правило, мають найнижчий дохід на душу населення, пояснила в ООН. Таким чином, глобальне зростання населення з часом все більше зосереджується серед найбідніших країн світу, більшість з яких розташовані в Африці на південь від Сахари.
За даними ООН, населення планети зростає найнижчими темпами з 1950 року, впавши нижче 1 відсотка в 2020 році. Останні прогнози ООН показують, що населення світу може зрости приблизно до 8,5 мільярдів у 2030 році та до 9,7 мільярдів у 2050 році. Та досягне піку приблизно в 10,4 мільярда людей протягом 2080-х років і буде залишатися на цьому рівні до 2100 року.

У World Population Prospects 2022 також зазначено, що за останні десятиліття у багатьох країнах народжуваність помітно впала. Сьогодні дві третини світового населення проживає в країні чи регіоні, де народжуваність за все життя становить менше 2,1 народження на жінку. Це приблизно відповідає рівню, необхідному для нульового зростання в довгостроковій перспективі для населення з низькою смертністю.

Прогнозується, що населення 61 країни або регіону зменшиться на 1 відсоток або більше в період між 2022 і 2050 роками через стабільно низький рівень народжуваності та, в деяких випадках, високий рівень еміграції.

Більше половини прогнозованого зростання світового населення до 2050 року буде зосереджено у восьми країнах: Демократичній Республіці Конго, Єгипті, Ефіопії, Індії, Нігерії, Пакистані, Філіппінах і Об’єднаній Республіці Танзанія. Очікується, що країни Африки на південь від Сахари внесуть більше половини очікуваного приросту до 2050 року.

Прогнозується, що частка світового населення у віці 65 років і старше зросте з 10 відсотків у 2022 році до 16 відсотків у 2050 році. Очікується, що на той момент кількість людей у ​​віці 65 років і старше в усьому світі буде більш ніж удвічі більшою за кількість дітей віком до 5 років і приблизно така ж, як і кількість дітей віком до 12 років.

За даними ООН, глобальна очікувана тривалість життя при народженні досягла 72,8 років у 2019 році. Це майже на 9 років покращення з 1990 року. Прогнозується, що подальше скорочення смертності призведе до середньої тривалості життя близько 77,2 років у 2050 році. Однак у 2021 році очікувана тривалість життя для найменш розвинених країн відстала на 7 років від середньосвітового показника, додали в ООН.

Читайте також: Не дронами єдиними - за даними Reuters Іран готується передати рф ракети для атак по Україні 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе