Як змінилися витрати українців на новорічні подарунки та застілля в умовах воєнного стану

Війна та свята: як змінилися витрати українців на новорічні подарунки та застілля. 

Українські громадяни в умовах війни не відмовилися від святкування Різдва, Нового Року та придбання подарунків.

Українці здебільшого залишаються незламними життєлюбами і, незважаючи на складності воєнного часу, прикрашають своє житло зимовим декором, організовують святкові застілля та підшукують подарунки рідним і близьким. Природно, падіння доходів, перебої зі світлом і зв'язком та ворожі ракетні обстріли призвели до зниження споживчої активності порівняно з минулим мирним роком. Проте опитатані ритейлери зазначають, що й у грудні 2022-го споживачі були активні настільки, наскільки це можливо в поточних умовах.

У пресслужбі однієї з мереж гіпермаркету електроніки зазначили, що в мирний час відвідування магазинів і покупки на новорічні свята були в рази активнішими. У компанії уточнюють, що напередодні Нового Року 2023 та в його перші дні активність помітно знижувалася під час повітряних тривог, але покупці швидко поверталися до реалізації своїх планів із покупки подарунків як у магазинах, так і онлайн.

Війна й атаки на енергетичну інфраструктуру країни позначилися на поведінці споживачів і в структурі продажів маркетплейсу та мережі магазинів техніки й електроніки. У порівнянні з груднем 2021 року, у грудні 2022-го онлайн-трафік впав майже вдвічі. Загальний офлайн- трафік також зменшився на 14%, 

Раніше з посиланням на опитування українських споживачів, яке провела компанія "Делойт", майже 52% громадян планували напередодні Нового Року 2023 року купувати менше товарів, ніж роком раніше. Очевидно, це пов'язано зі зменшенням і знеціненням доходів українців та з більш обережним ставленням до витрат під час війни.

Однак, як зазначив менеджер з продажів мережі електронних товарів, у грудні 2022 року середній чек порівняно із груднем 2021-го зріс на 32%,  пояснюється подорожчанням більшості товарів і зміною кошика. Адже тепер поряд із традиційними новорічними подарунками напередодні свят часто купували дорогі пристрої, які допомагали б переживати блекаут, — генератори, зарядні станції, павербанки.

Директорка з маркетингу онлайн платформи також підтверджує, що передноворічні витрати українців зросли на третину порівняно з минулим роком, а середній чек на досяг 1100 грн.

Святковий стіл подорожчав на 42%. 

Особливо зросли в ціні продукти харчування й делікатеси. Святковий стіл, за підрахунками подорожчав на 42% і його вартість для 4-6 осіб досягла 2320 грн. За підрахунками вчених Інституту аграрної економіки, приготування в домашніх умовах популярної святкової страви — салату "Олів'є" — тепер коштує 281,71 грн, що майже на 50% дорожче, ніж минулого року.

Читайте також: Разом до Перемоги - ТРК Крокус відзначено Командувачем Об’єднаних Сил ЗСУ 












Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе