114 років тому народилася одна з найвидатніших українських художниць, значну частину робіт якої знищили росіяни та на честь якої в Білій Церкві перейменували вулицю

114 років тому на Київщині народилася одна з найвидатніших українських художниць — Марія Примаченко. 

Її картини виставлялися по всьому світу, а після смерті вони продовжують привертати увагу прихильників мистецтва, дослідників та культурологів.

Марія народилася 12 січня 1909 року в селі Болотня в Київській області. Примаченко захоплювалася вишиванням, проте найбільше тяжіла до малювання.

Вона практично не покидала рідну Болотню, з легкістю дарувала картини гостям та ніколи не продавала свої роботи.

За 89 років життя художниця створила понад 650 робіт. На своїх картинах зображувала чарівних неіснуючих тварин, квіти та сюжети з селянського побуту.

Картини художниці виставляли на експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, її твори побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. Ім’я Марії Приймаченко внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва.

Про творчість Марії Примаченко можна розповідати годинами, але краще – побачити ці картини на власні очі.

Померла мисткиня 18 серпня 1997 року. Нині похована у рідному селі Болотня.

Історико-краєзнавчий музей у селі Іванків Київської області де зберігалася колекція картин Примаченко російські окупанти зруйнували 25 лютого. Частину з них вдалося врятувати працівникам музею.

Музей в Іванкові Вишгородського району постраждав на третій день повномасштабного вторгнення РФ. Дерев’яна будівля миттєво спалахнула після того, як у неї влучили чотири ракети.

Деякі з ранніх творів художниці Марії Примаченко згоріли повністю, а деякі – пошкоджені. З полумʼя не встигли витягнути чотири тарілки – перші роботи Марії Примаченко. Вцілілі картини з колекції Примаченко показали на виставці в Українському домі в Києві у вересні

На честь видатної художниці в рамках програми декомунізації в Білій Церкві перейменували вулицю Гвизодубової на вулицю Марії Примаченко. 

Читайте також: У Білій Церкві помер історик та краєзнавець Олексій Стародуб 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе