Українці накопичили величезні борги за комуналку - постачальники масово звертаються у суди

Українцям незабаром планують збільшити тарифи на комуналку. Проте споживачі й так накопичили величезні борги за послуги – близько 50 мільярдів гривень.

Комунальні підприємства все частіше подають на боржників до судів та виграють їх. За прострочені платежі можуть забрати особисті речі: автомобіль, мотоцикл, накласти арешт на банківські рахунки.

Гендиректор підприємства Yasno Сергій Коваленко наголосив на погіршенні платіжної дисципліни в останні кілька місяців. Він пожартував, що українці так зраділи безперебійній подачі електроенергії, що вирішили не платити за неї.

Ситуація з боргами погіршилася у 2023 році: мільйони громадян виїхали за кордон, а фінансове становище тих, хто залишився, погіршилося. Експерти нагадали, що за послуги, використання яких фіксується лічильниками, можна не платити. Однак у випадку із утриманням будинку та опаленням ситуація інша.

"Якщо в квартиру подається тепло, за нього треба платити. І ми не можемо перестати вивозити сміття, обслуговувати комунікації, прибирати на території, якщо власник квартири поїхав за кордон. Я так кажу: якщо є квартира і не можеш за неї платити - здай в оренду. Орендарі – найкращі мешканці, які завжди справно платять", - зазначив один із глав ОСББ.

Борги за світло також накопичуватимуться. Люди, які нагромадять величезні суми несплати, будуть першими у списку тих, кому відключать послугу.

Стягнення комунальних боргів під час війни провадиться за спрощеною процедурою. Постачальники подають до суду – якщо рішення буде позитивним, споживачам доведеться заплатити не лише суму, а й судові збори. Тяжби заборонені в районах, де йдуть активні бойові дії або не минуло трьох місяців з моменту деокупації. У поодиноких випадках у боржників можуть забрати житло.

Читайте також: Переселенцям Білої Церкви видадуть продукти харчування, які були закуплені для "Пунктів Незламності" 







Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе