Документи з секретними планами США і НАТО щодо нарощування української армії перед контрнаступом "злили" у Мережу – The New York Times

У Twitter і Telegram «злили» засекречені військові документи планів США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом.

Про це повідомляє The New York Times.

Хоча документи не містять конкретних планів бойових дій, у них йдеться про потреби ЗСУ станом на 1 березня, графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці.

Також аналітики помітили, що документи були змінені в деяких частинах. Зокрема, на одному зі слайдів говориться, що в окупантів загинуло від 16-17,5 тисяч солдатів, а в Україні нібито 71,5 тисячі. При цьому Пентагон та інші аналітики рахували, що росія має втрати близько 200 000 убитими та пораненими. На думку аналітиків, такі зміни можуть вказувати на спробу дезінформації з боку москви.

Видання пише, що Пентагон наразі розслідує, хто міг стояти за витоком документів.

Розкриття інформації в оригінальних документах щодо постачання озброєння, чисельності військ і батальйонів, а також інших планів, є загрозою надання допомоги Україні.

Представники Байдена активно працювали над тим, щоб видалити документи із загального доступу, але станом на вечір четверга не досягли успіху.

Варто зазначити, що в документах немає конкретних планів бойових дій, наприклад, як, коли і де Україна має намір почати наступ.

Документи п’ятитижневої давності. Вони являють собою американське та українське розуміння ситуації станом на 1 березня і на те, що може знадобитися ЗСУ для проведення контрнаступу.

У документах згадується швидкість витрачання HIMARS боєприпасів. Пентагон не повідомляв публічно, як швидко ЗСУ використовують боєприпаси HIMARS; а ось у документах є ця інформація.

Аналітики вважають, що досить складно оцінити вплив оприлюднення документів на фронтові бої зараз і в найближчі місяці.

Незалежно від того, чи є ці документи справжніми, чи ні, люди повинні з обережністю ставитися до всього, що публікується російськими джерелами
, – сказав Майкл Кофман, директор з вивчення Росії в CNA, дослідницькому інституті в Арлінгтоні, штат Вірджинія.


Читайте також: Контакти регіональних координаторів уповноваженого зі зниклих безвісти на Київщині та інших регіонах 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе