Фінляндія запустила найбільший ядерний реактор у Європі - для Німеччини цей день став кінцем виробництва атомної енергії

Найбільший ядерний реактор у Європі - Olkiluoto 3 (OL3) - запустили у Фінляндії.

У неділю, 16 квітня, у Фінляндії розпочав регулярну роботу ядерний реактор Olkiluoto 3 (OL3), який є найбільшим у Європі.

Про це повідомили в компанії-операторі Teollisuuden Voima Oyj.

"Третій енергоблок тепер готовий. Тестова фаза завершена, і сьогодні, 16 квітня 2023 року, на ньому почалося регулярне вироблення електроенергії. Тепер 30% електрики у Фінляндії надходитиме з АЕС "Олкілуото", – йдеться у повідомленні компанії в Twitter.

Очікується, що новий реактор працюватиме щонайменше 60 років, йдеться у заяві компанії. Він вироблятиме електроенергію потужністю близько 1600 МВт.

Третій енергоблок АЕС Olkiluoto мали запустити в комерційну експлуатацію в 2010 році, проте згодом дати запуску переносилися на 2013, 2015 і 2018 роки.

Енергоблок будували у співпраці з французькою компанією Areva і німецькою Siemens.

В свою чергу у ніч проти 16 квітня Німеччина відключила три останні атомні електростанції: "Ізар-2" в Баварії, "Емсланд" у Нижній Саксонії і "Некарвестхайм-2" у Баден-Вюртемберзі.

Так, останні три атомні електростанції припинили роботу, що є кінцем для Німеччини виробництва атомної енергії, яке тривало понад 60 років.

"Ера ядерної енергетики в Німеччині, яка тривала понад шість десятиліть, підійшла до кінця. У ніч на неділю, 16 квітня, влада відключила від мережі три останні атомні електростанції (АЕС), які працювали, - Isar 2 у Баварії, Neckarwestheim 2 у Баден-Вюртемберзі та Emsland у Нижній Саксонії", – йдеться в повідомленні. 

Міністерка охорони довкілля та ядерної безпеки ФРН Штеффі Лемке запевняє, що відмова від атомної енергетики зробить Німеччину безпечнішою. 

Попри те, що рішення про поступову відмову від ядерної енергетики було ухвалено вже давно, дискусії всередині суспільства та у владі про її плюси та мінуси досі тривають.

Поштовхом до прийняття рішення щодо відмови атомної енергетики стала аварія на АЕС "Фукусіма-1" в Японії 2011 року. Ще тоді уряд  Ангели Меркель вирішив, що Останні три АЕС в Німеччині мають остаточно зупинитись наприкінці 2022 року. Але через повномасштабне вторгнення РФ в Україну і російський енергетичний шантаж уряд Шольца вирішив перенести термін зупинки АЕС на 15 квітня. 


Читайте також : На Сонці виявили "дірку" - вона більша за Землю в 30 разів

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе