Аномальне нашестя комарів на Київщині - як і хто має боротися з комахами

Через повінь на півночі Київщини та в Києві розвелося дуже багато комарів, від яких потерпають мешканці.

В соціальних мережах пишуть, що особливо багато комах біля водойм і територій, які були затоплені під час повені. А на Одещині люди фіксують справжнє нашестя комарів. Комахи буквально обліплюють автомобілі та величезними колоніями летять на світло.

В Держпродспоживслужбі Києва підтверджують цю інформацію та радять мешканцям, як краще уникнути неприємного сусідства з мошками та комарами.

Де і чому масово плодяться комарі

За словами Олега Рубана, начальника Головного управління Держпродспоживслужби Києва, поява комарів цієї пори року - це звичайний природний фактор, який фіксується щороку.

"Але цього року комарів на Київщині та в інших регіонах справді дуже багато. Це пов’язано із затопленням під час повені дуже великих територій. В прибережній смузі, біля водойм відбувається активний розплід різноманітних комах – комарів, мошок. Тому бажано там регулярно користуватися репелентами та засобами захисту, аби відвадити комарів. А в офіційних місцях відпочинку суб’єкти господарювання, які організовують дозвілля, зобов’язані проводити регулярні дезінфекційні заходи. Це стосується парків, скверів і місць відпочинку біля водойм – пляжі, береги озер та річок", – пояснив Олег Рубан.

Хто має нести відповідальність

Він додає, що разом із комарами на підтоплених територіях фіксується значний розплід щурів. Тому відповідальні служби мають своєчасно проводити дезінфекційні заходи проти комах та дератизаційні – проти гризунів.

"Ці заходи має виконувати суб’єкт господарювання та спеціалізовані підприємства на його замовлення. Балансоутримувачі територій повинні це робити своєчасно, і за не виконання їм загрожує відповідальність. Споживачі, які відпочивають у місцях загального відпочинку та помічають невиконання таких заходів, можуть звертатися на будь-яку доступну гарячу лінію. Ми будемо своєчасно реагувати на такі порушення", – додає Олег Рубан.

Які міста "атакують" кліщі

Фахівець каже, що статистика постраждалих від комарів не ведеться, адже їхні укуси не несуть загрозу для життя людини.

"Від укусів комарів виникають алергічні процеси та подразнення на шкірі людини. Більшу загрозу становлять кліщі. Масові їхні напади на людей сьогодні найбільше фіксуються у Києві та Львові. Ці міста – лідери по бореліозу. Там дуже багато зелених насаджень, де розвелася величезна кількість кліщів, які передають хворобу Лайма. Ми закликаємо мешканців цих міст у разі виявлення кліща терміново звертатися по медичну допомогу з подальшим правильним видаленням кліща та діагностикою загального стану людини", – каже Олег Рубан.

Як боряться з комарами в Києві

В комунальному підприємстві "Плесо"  розповіли, що щорічно проводять оброблення пляжів і зон відпочинку у столиці від комарів.

"Цей рік не є винятком. Ми вже отримали відповідний лист від фахівців "Київського міського центру контролю і профілактики хвороб". За результатами їхнього моніторингу від 1 червня розпочинаємо оброблення від комарів пляжів і зон відпочинку відповідно до проведених обстежень. Фахівці визначили, де комарів більше всього, і вже завтра розпочинаємо відповідні роботи", – розповів Андрій Логвиненко, начальник служби утримання водних об’єктів КП "Плесо".


Читайте також : Розпочався сезон кліщів - як себе захистити 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе