Розпочався сезон кліщів - як себе захистити

Розпочався сезон кліщів — активність комах спостерігатиметься з квітня по жовтень. 

Кліщі є переносниками серйозних захворювань, таких як хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт тощо. Вони вражають різні органи та системи (у тому числі центральну нервову), що за відсутності лікування може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до смертей.

Захистити себе від укусів кліщів та захворювань, які вони переносять, можна, дотримуючись кількох правил:

Збираючись на прогулянку в парк, сквер або лісову зону, одягайте головний убір і світлий одяг, що щільно прилягає до тіла, з довгими рукавами. Під час та після прогулянки ретельно оглядайте себе, особливу увагу приділяючи ділянкам тіла, покритим волоссям.

Після повернення додому одяг, у якому гуляли, слід одразу випрати. Цілком не зайвим буде використання репелентів.

Кліща додому можуть принести домашні улюбленці. Тому використовуйте для обробки тварин спеціальні засоби, а після прогулянки ретельно обстежте їх на наявність комах (краще робити це за дверима будинку).

Якщо кліщ таки присмоктався, слід якнайшвидше його зняти. Бажано – звернутися до найближчого травмпункту. Там медики видалять комаху, оброблять укус і нададуть вам усі необхідні рекомендації.

Щоб зняти кліща самостійно, необхідно акуратно, плавними рухами розхитувати його з боку на бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом або петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща і шкірою. Повільно видалити кліща необхідно разом із хоботком. Місце укусу змастіть 3%-ним розчином йоду, спиртом чи одеколоном. Якщо частка кліща залишилася у рані, її видаляють стерильною голкою. Після видалення слід ретельно вимити руки із милом.

Читайте також : Реабілітаційна допомога в Білій Церкві - чи є перспективи розширення 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе