У міській раді Білої Церкви звернули увагу бджолярів на застосування засобів захисту рослин на полях

У Білій Церкві звертають увагу  сільгоспвиробників , які застосовують ХЗЗР  на медоносних рослинах та проводять обробки посівів поблизу полів з медоносними культурами. 

 Вимоги законодавства України щодо безпеки медоносних бджіл від отруєнь при використанні засобів захисту рослин у сільському і лісовому господарстві визначаються Законами України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» , Державними санітарними правилами  та іншими нормативно-правовими документами.                             
Для уникнення можливого негативного впливу пестицидів на бджіл юридичні та фізичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані:

- Дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєнь (хімічного токсикозу).

- Завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації (радіо, місцева газета, телебачення та інші засоби інформації), про кожне застосування ЗЗР, а саме: оповіщати не менш чим за дві доби при використанні наземної апаратури, не менш чим за три доби при використанні авіаційної техніки, не пізніше ніж за три доби при застосуванні засобів захисту рослин на медоносних рослинах.

 - У повідомленні про застосування ЗЗР сповіщати дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

 - При застосуванні хімічного обприскування на медоносних рослинах попередити пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.

 - Не застосовувати засоби захисту рослин, стимулятори їх росту, мінеральні добрива, інші препарати, що можуть призвести до фізичного знищення бджіл під час медозбору.

-  Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди .

-  Усі роботи з пестицидами і агрохімікатами проводити рано вранці (до 10) і вечері (18-22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі й прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 градусів.

 - Проводити обприскування наземним методом при швидкості вітру до 3 м/с (дрібно крапельне) і 4 м/с (крупно крапельне).

 -  Усі проведені хімічні обробки фіксувати в журналі обліку застосування пестицидів на посівах, у садах, теплицях й інших об’єктах господарства. Журнал заповнюється і ведеться агрономом, бригадиром або іншою особою, яка призначена наказом керівника господарства відповідальною за безпечне застосування хімічних засобів захисту рослин.

Бджоляру з метою охорони медоносних бджіл від хімічного токсикозу необхідно:

- Виконувати вимоги законодавства України з питань бджільництва.

- Зареєструвати пасіку за місцем проживання або за місцезнаходженням у місцевих державних адміністраціях або сільських, селищних, міських радах.

- При розміщенні пасік на земельних ділянках інших власників або перевезенні пасік за згодою інших власників або користувачів поставити пасіку на облік у сільській раді, на територію якої прибув на кочівлю, або на території якої розмістив пасіку.

 - При отриманні повідомлення про проведення хімічних обробок сільськогосподарських угідь або присадибних ділянок на території сільської ради, де розміщена пасіка, або в суміжних господарствах, ізолювати бджіл у вуликах або вивезти пасіку в безпечне місце на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

  -  У випадку авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів вивезти пасіку до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок на період до 5 діб, а при проведенні наземних обробіток на відстань 3-5 км від місць проведення наземного обприскування.

Дотримання законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати», «Про місцеве самоврядування в Україні», співпраця та  взаєморозуміння між аграріями та бджолярами дозволять уникнути випадків загибелі бджіл через застосування засобів захисту рослин.


Читайте також : Найближчими днями на Київщині спостерігатиметься високий рівень пожежної небезпеки 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
  • У Білій Церкві біля дитячого садочка жінка виявила гранату
    Детальніше...
  • Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди у Білій Церкві
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе