Депутатів Верховної Ради закликали відхилити законопроєкт про посилення відповідальності за дезінформацію

Законопроєкт №9223, який пропонує посилення відповідальності за поширення недостовірної інформації, діятиме на шкоду інформаційній безпеці країни - ІнАУ. 

Інтернет-асоціація України пропонує депутатам Верховної Ради відхилити документ через його невідповідність вимогам законодавства.

19 квітня у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9223, який передбачає посилення відповідальності за поширення недостовірної інформації. Ініціатори проєкту – народні депутати від фракції “Слуга народу” Георгій Мазурашу, Сергій Кузьміних, Максим Павлюк, Михайло Лаба та Олег Арсенюк.

Вони пропонують внести зміни до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів України, щоб посилити кримінальну відповідальність за “створення, придбання, використання або збут облікових записів”, які містять неправдиві відомості про користувача і їх використовують для розміщення і поширення недостовірної інформації, а також для впливу на ухвалення рішень державними органами чи органами місцевого самоврядування.

В ІнАУ вважають, що застосування цих норм на практиці “видається досить сумнівним”.

“Ці положення не містять чіткого й однозначного формулювання, а мають загальний характер. Наприклад, що ініціатори розуміють у виразі “дії, вчинені на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, національній, державній, економічній чи інформаційній безпеці України, за відсутності ознак державної зради”? Як здійснити оцінку такої шкоди в межах КК України і що таке “створення, придбання, використання або збут акаунтів?” – наголошують у листі ІнАУ.

В асоціації також підкреслили, що посадовці в Україні під час ухвалення рішень не мають керуватися думками користувачів соцмереж.

“Відповідно до ст. 32 Конституції, кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім’ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також права на відшкодування матеріальної та моральної шкоди. Відповідно до ст. 8 Конституції, в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Тому при прийнятті рішень чи вчиненні / не вчиненні дій державні органи чи органи місцевого самоврядування, службові особи цих органів мають користуватися виключно законами України. І на їх рішення ніяк не може і не повинна впливати думка, зокрема, користувачів соціальних мереж”, – ідеться у зверненні.

В ІнАУ вважають, що автори законопроєкту пропонують обмежити гарантовані права і свободи українців.

“У Стратегії інформаційної безпеки України передбачено, що шляхом посилення відповідальності за поширення недостовірної інформації (дезінформації) держава має на меті протидію дезінформації та інформаційним операціям насамперед держави-агресора, а не щодо громадян України. Автори законопроєкту №9223, які пропонують обмеження гарантованих Конституцією прав і свобод громадян, провокують і збурюють суспільство, сприяють підвищенню рівня соціальної напруги, діють на шкоду інформаційній безпеці України, створюють неприйнятні ризики і фактично грають на користь агресору”, – заявили в ІнАУ

ІнАУ просить народних депутатів звернути увагу на ці зауваження й відхилити документ через його невідповідність вимогам законодавства.

“Наслідком прийняття законопроєкту буде порушення прав і законних інтересів громадян України та неприйнятне збільшення соціальної напруги”, – наголосили в ІнАУ.

Як повідомляла група “ІС”, система фільтрації фішингових сайтів несе загрози інформаційній безпеці України.

Читайте також : В Україні відзначають День пам'яті та примирення 2023 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе