Липень цього року став найспекотнішим за останні 143 роки — NASA

Вчені Інституту космічних досліджень імені Годдарда NASA (GISS) заявили, що липень 2023 року став найспекотнішим місяцем на Землі за всю історію спостережень, починаючи від 1880 року.

Науковці вважають, що наступного року, найімовірніше, глобальна температура знову побʼє рекорд.

Загалом цьогорічний липень був на 0,24 градуса Цельсія теплішим, ніж будь-який інший липень у звітах NASA, і він був на 1,18 °C теплішим, ніж у середньому липень між 1951 і 1980 роками.

У частині Південної Америки, Північної Африки та Північної Америки, а також на Антарктичному півострові температура піднялася вище за середню приблизно на 4 °C.

Науковці зазначають, що екстремальна спека цього літа вплинула на десятки мільйонів людей, викликавши загострення хронічних хвороб і призвівши до смертей.

За даними NASA, найспекотніші липні фіксуються вже впродовж останніх п’яти років. В агентстві пояснюють, що це довгострокова тенденція глобального потепління, спричиненого здебільшого викидами парникових газів.

Нагадаємо, у ніч проти 6 серпня у столиці України зафіксували новий температурний рекорд — 21,2°C. Цей показник перевищив на 0,2°C попереднє рекордне значення, яке фіксували у 2010 році.

Наслідки екстремальної спеки у світі

Протягом липня екстремальна погода спричинила хаос по всій планеті: температура побила рекорди в Китаї, Сполучених Штатах і Південній Європі, спровокувала лісові пожежі, нестачу води та зростання кількості госпіталізацій через спеку.

У різних країнах, зокрема у Греції й Туреччині, спалахнули масштабні пожежі, через які доводиться евакуювати людей. Також спека завдала великої шкоди врожаю та худобі. Серйозно постраждали посіви кукурудзи та сої у США, мексиканська велика рогата худоба, південноєвропейські оливки, а також китайська бавовна.


Читайте також : У найближчі 30 років вчені пообіцяли Європі мінусові температури цілий рік 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе