У Білу Церкву приїде митрополит Епіфаній

Завтра, 19 серпня у свято Преображення Господнього, предстоятель Православної Церкви України блаженнійший митрополит Епіфаній із Архипастирським візитом відвідає Білу Церкву  - храмове свято Спасо-Преображенського Собору.
 
Про це повідомляє настоятель парафії Покрова Божої Матері священик Микола Гопайнич.
 
Богослужіння у Спасо-Преображенському Соборі розпочнеться о 09:30. 
 
Преображення Господнє – це одне з 12 найбільших свят у році для християн. Свято ще називають другим Богоявленням, а у народі Спасом. 

Історія Преображення Господнього

Як пише Євангеліє, Преображення трапилося перед стражданнями Ісуса Христа на Голгофі. За 40 днів до розп'яття він повів із собою на гору 3 апостолів – Петра, Якова та Івана. У Євангеліях не вказано, де саме сталося Преображення, хоча є припущення, що на горі Тавор.

Син Божий молився, водночас втомлені дорогою учні заснули. Після прокидання, вони помітили, що Ісус перевтілився. Його обличчя почало сяяти, а одяг – набув білого кольору. Прийшли пророки Мойсей та Ілля та почали спілкування з Христом. Тоді несподівано з неба пролунав голос: "Це Син мій улюблений, що його Я вподобав. Його слухайтеся".

Троє учнів отримали змогу побачити, як у Синові Божому поєднуються дві природи: божественна та людська. Але Ісус не дозволив апостолам розказувати про те, що відбувалося. Коли Христос зійшов з гори, він сказав їм позбирати яблука, аби його Батько освятив їх.

Традиції Преображення Господнього


Як завжди на Преображення у храмах відбуваються святкові літургії. Християни повинні обов'язково прийти до церкви в цей день та поставити свічку за здоров'я.

Традиційно 19 серпня святять різні фрукти – яблука, груші, виноград, сливи. Тож у народі свято має назву – Яблучний Спас.

Преображення Господнє збігається із періодом Успенського посту. Хоча у свято знімаються деякі заборони у їжі. На Спаса можете споживати рибні страви та вино.

Наші пращури в цей день споживали урожай свіжих плодів. Особливо були популярними освячені яблука. Фрукти роздавали близьким та рідним, а також готувати різну випічку на основі яблук.

Читайте також: Білоцерківський костел Св. Іоанна Хрестителя відновив свою роботу: Які плани керівництва, щодо ремонту та розвитку (Відео)​​

 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе