Преображення Господнє, або Яблучний Спас: що потрібно освятити і чого не можна робити в свято

  • Преображення Господнє
Щороку традиційно 19 серпня, православні християни святкують Преображення Господнє, яке ще називають Другим, або Яблучним спасом. Як одне з 12 найбільших свят, Преображення Господнє відзначають з IV століття.

Історія свята

В Євангелії розповідається, що Ісус узяв трьох своїх найближчих учнів – Петра, Якова та Іоанна – і піднявся помолитися разом з ними на гору. Там під час молитви, преобразився перед ними: «лице Його засяяло, як сонце, одежа ж Його стала білою, як світло».

Перед ними з’явилися старозавітні пророки – Мойсей та Ілія. Потім їх осяяла світла хмара й вони почули з неї голос, який сказав: Цей є Син Мій Улюблений, у Котрому Моє благовоління; Його слухайте. Апостоли злякалися і впали на землю, а Іісус підійшов, доторкнувся до них і промовив: Встаньте й не бійтеся. Коли ж учні підняли свої очі, то нікого, крім Іісуса, не побачили.

Що освячують на Преображення Господнє

У народі Преображення Господнє називають Яблучним Спасом. Назва не випадкова, адже саме в цей період встигає урожай яблук та інших літніх дарів. Тому в цей день в церквах освячують яблука, виноград, груші, сливи, персики та інші фрукти й овочі нового врожаю. 

Що не можна робити в цей день

Під час Преображення Господнього не можна важко працювати, прибирати, займатися ремонтом та рукоділлям, також краще відкласти роботу в саду і на городі.

Не варто митися в лазні, особливо мити голову, також не варто фарбувати волосся, візит до перукаря краще перенести на інший день.
Заборонено купатися у водоймах. Яблука в цей день можна їсти тільки після освячення в церкві.

У цей період триває Успенський піст, тому обмежте вживання їжі тваринного походження.

На Яблучний Спас в молитвах обов'язково потрібно згадати померлих родичів. 

Заборонено вбивати або проганяти комах.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника ,який зник напередодні
    Детальніше...
  • У Білій Церкві біля дитячого садочка жінка виявила гранату
    Детальніше...
  • Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки негоди у Білій Церкві
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе