На Білоцерківщині археологи знайшли поховання часів Середньовіччя

На правому березі річки Рось, археологи виявили багато поховань часів Середньовіччя.

Про це повідомив пресцентр Національної академії наук України.

Як зазначають науковці, дослідницька експедиція відбувалась у Білоцерківському районі – вивчали археологічний комплекс «Острів Сухоліси».

Комплекс представляють унікальний ґрунтовий могильник, залишений групою західнобалтських мігрантів XI ст., а також поселенські пам’ятки ранньослов’янського та пізньоримського часу, раннього залізного віку і доби бронзи. На протилежному боці річки, на низькій надзаплавній терасі розташовуються давньоруське городище й відкрите поселення XI–XIII та XVIІ–XIX ст. в урочищі Старі Сухоліси.

Там знайшли унікальні артефакти від третього до одинадцятого століття. З-поміж знахідок – 12 середньовічних поховальних комплексів та близько 20 об’єктів, виконаних у різні часи, переважно черняхівської культури.

Повідомляється про залишки кількох гробовищ – п’ятьох комплексів. Це були фрагменти трухлявої деревини. У трьох з них були залізні цвяхи, забиті в кришки трун.

Також розповіли про цікаву знахідку – давньоруський гончарний глечик першої половини одинадцятого століття.

Окрім того, знайшли цього сезону шосту виту шийну гривну типу Totenkrone.

Припускають, що такі предмети мали не тільки економічне, а й сакральне значення. Це міг бути посаг молодих жінок від батьків, які мали значне майнове й соціальне становище серед прусів і ятвягів. 


Читайте також : Замінування навчального закладу в Білій Церкві 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе