Чи буде військовим допомога від громад - законопроєкт про вилучення "військового" ПДФО з місцевих бюджетів

Справжня мета вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів – позбавити громади коштів. 

20 вересня 2023 р. у першому читанні був підтриманий законопроєкт, згідно з яким із бюджетів громад заберуть податок на доходи фізичних осіб, який сплачують військовослужбовці.

 Ця пропозиція була запропонована Міністерством фінансів України.

Нині 64% із цих сум залишаються на місцях, і йдеться про десятки мільярдів гривень до кінця 2024 р.

Якщо ці зміни проголосують у другому читанні, військові не побачать ні грошей, ні допомоги від громад.

Про це заявив голова фракції «УДАР Віталія Кличка» у Київській міській раді Дмитро Білоцерковець.

Результат вилучення «військового» ПДФО з місцевих бюджетів буде очікувано сумний: ні грошей, ні допомоги. Бо ці кошти просто розчиняться в державному бюджеті. Якщо влада забере «військовий» ПДФО громади вже не зможуть допомагати військовим, як раніше. У народних депутатів ще є можливість не допустити цього
, – заявив Дмитро Білоцерковець.

Він зазначив, що підставою для змін оголошують збільшення фінансування сил оборони. Проте реальна причина, за його словами, – «політична спроба позбавлення громад коштів».

«Ми ж усі розуміємо: від того, що гроші витягнуть з однієї «кишені» та перекладуть в іншу, їх більше не стане. Бо кошти, отримані від «військового» ПДФО, громади і зараз здебільшого витрачають на безпеку й оборону. При цьому вони працюють з військовими частинами напряму. Захисники самі відзначають, що перебувають у конструктивному діалозі з місцевою владою, тоді як «в центрі» їх не завжди чують. Тому неофіційно вони зараз просять знайти шляхи, щоб ці кошти залишилися у громад», – зазначив Дмитро Білоцерковець.

 Він наголосив, що замість руйнування місцевого самоврядування нардепи можуть зробити добру справу: «Щоб зробити допомогу захисникам з боку громад максимально ефективною, мер Києва Віталій Кличко ініціював утворення Координаційної ради за участі міських, селищних і сільських голів, представників Генштабу та Міністерства оборони. Нардепи ж можуть якнайшвидше ухвалити вже зареєстровані законопроєкти №9559-д та 9560-1, які легалізують витрати громад на оборону та дозволять місцевій владі допомагати нашим військовим без абсурдної загрози кримінальної відповідальності».

Читайте також : У Білій Церкві благодійний фонд продав автівки, призначені для допомоги ЗСУ 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Теги: Удар
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе