В Ізраїлі загинули 11 українців

В Ізраїлі загинули 11 українців, ЦАХАЛ закликає мешканців Гази евакуюватися: що відомо про війну в Ізраїлі. 

Кількість загиблих українців у Ізраїлі зросла до 11 людей. Про це 13 жовтня заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

Армія оборони Ізраїлю закликає всіх цивільних мешканців міста Газа евакуюватися.

Міжнародна правозахисна група Human Rights Watch звинуватила Ізраїль у використанні боєприпасів з білим фосфором під час військових операцій у Секторі Гази та в Лівані.

Армія оборони Ізраїлю заявляє, що протягом ночі 13 жовтня завдала авіаударів по близько 750 об'єктах, що належать ХАМАСу та іншим угрупуванням у Секторі Гази.

За попередньою інформацією від ізраїльської сторони, яку поки не вдалося підтвердити, в полоні бойовиків ХАМАСу можуть перебувати громадяни України. Про це в ефірі телемарафону "Суспільне. Спротив" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш заявив про необхідність гуманітарного коридору до Сектора Гази та звільнення всіх заручників.

Прем'єр Ізраїля Біньямін Нетаньягу погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу. Міністерка інформації країни Галіт Дистель-Атбарян 12 жовтня подала у відставку та попросила направити кошти її відомства на допомогу мешканцям півдня Ізраїлю.

У Секторі Гази припинилося постачання електрики. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо.

Посольство України в Ізраїлі оголосило про евакуацію громадян 14 жовтня. Із Сектору Гази українців планують вивозити через Єгипет.

Армія оборони Ізраїля ліквідувала у Секторі Гази одного із засновників руху ХАМАС шейха Абделя Фаттаха Духана (Абу Усама).

Міністерство охорони здоров'я Гази, яким керує ХАМАС, станом на ранок 13 жовтня заявляє, що 1 537 палестинців загинули і ще 6 612 отримали поранення в результаті ізраїльських авіаударів по сектору з моменту початку бойових дій 7 жовтня, зазначає видання. Крім того, Армія оборони Ізраїлю заявила, що вбила близько 1 500 бойовиків на ізраїльській території.В Ізраїлі ж на цей час загинули близько 1 300 людей. Понад 3 000 — поранені. 150 були викрадені бойовиками ХАМАСу, їхня доля невідома

Міністерство закордонних справ Ізраїлю зранку 11 жовтня оприлюднило перелік країн, чиї громадяни постраждали внаслідок нападу ХАМАСу на Ізраїль. За даними ізраїльських дипломатів, найбільше серед загиблих іноземців громадян Таїланду — 18 людей. Також загинули 11 громадян США. Серед загиблих — також громадяни України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Італії, Китаю та інших країн

Нагадаємо, вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС.

Прем'єр Ізраїля Біньямін Нетаньягу 11 жовтня погодився сформувати уряд національної єдності з членами опозиції, включаючи колишніх генералів, щоб керувати країною через кабінет міністрів воєнного часу.

Станом на ранок 12 жовтня щонайменше 1 200 ізраїльтян загинули у результаті терактів ХАМАС. Тим часом авіаудари ЦАХАЛу призвели до 1 200 смертей в Газі й Секторі Гази, ще понад 5 500 поранені.

Кількість загиблих українців в Ізраїлі зросла до 11 людей. Про це 13 жовтня розповів речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Міністерство закордонних справ України може підтвердити загибель 11 українців у Ізраїлі. Іще 9 громадян вважаються зниклими безвісти", — зазначив представник зовнішньополітичного відомства.

Вранці 12 жовтня Ніколенко інформував, що понад тисяча українських громадян звернулися за допомогою у виїзді з території Ізраїлю через скасовані авіарейси.

"Дипломати готують на суботу, 14 жовтня, перший евакуаційний рейс до Румунії. Працюємо над організацією додаткових евакуаційних рейсів. Деталі будуть надіслані громадянам, які надали свої дані в українське посольство в Тель-Авіві", — повідомив речник МЗС.

Близько 200 українців заявили про бажання евакуюватися із Сектора Газа. Водночас через відсутність безпеки виїзд наразі неможливий.

Посол України в Ізраїлі Корнійчук оголосив про евакуацію громадян з держави 14 жовтня. За словами дипломата, вилетіти звідти нині не проблема. А з Сектору Гази українців планують вивозити через Єгипет.

Що відомо про ізраїльсько-палестинський конфлікт

В 1967 році Ізраїль окупував Східний Єрусалим та Західний берег, більшу частину Сирійських Голанських висот, а також Сектор Гази та Єгипетський півострів Синай.

15 серпня 2005 року в рамках плану одностороннього розмежування, Ізраїль почав евакуацію єврейських поселенців (8500 осіб) і військ з району. До 22 серпня Сектор Гази покинули всі єврейські поселенці. 12 вересня був виведений останній ізраїльський солдат, що завершило 38-річну ізраїльську окупацію Сектора Гази. Проте протягом всього часу до сьогодні між регіонами велися атаки з повітря.

Читайте також : Китай будує ядерний підводний човен нового покоління 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • На Білоцерківщині під час пожежі загинув чоловік
    Детальніше...
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе