Як швидко зняти напругу -поради психолога

Психоемоційна напруга – це те, що періодично переслідує кожного з нас. Але не можна плутати емоційне напруження та психологічний стрес: перше є причиною, а другий – наслідком.

Про способи швидко зняти напругу журналістам ТРК Крокус розповіла психолог ВШ «Українська команда» Тетяна Цісар .

Щоб не довести себе до стресового стану, потрібно використовувати перевірені методи релаксації.

Дихальні вправи
Сфокусуйтеся на диханні. Здійснюйте повільні глибокі вдихи та видихи. Це допоможе вам заспокоїтися та сконцентруватися.
Концентрація
Це спосіб концентрації на речах, які оточують вас у певний момент. Уважно огляньте приміщення, в якому перебуваєте зараз. Сфокусуйтеся на речах одного і того ж кольору, наприклад, блакитного. Закріпіть його з асоціацією блакитного неба чи моря.
Тепер зберіть усі предмети по черзі, зупиняючись окремо на кожному з них. Концентрація послабить емоційну напругу, увага перемкнеться на раціональне сприйняття того, що вас оточує.
Зміна оточення
Оптимальний варіант – вийти на вулицю та прогулятися в найближчому сквері. Природа завжди цілюще діє на людину, що перебуває в емоційному напруженні.
Відволікання
Будь-який вид діяльності допоможе вам переключитися. Це може бути прання, прибирання квартири, наведення ладу на письмовому столі.
Гарячий напій
Спробуйте чашку гарячого чаю або теплої води з лимоном. Гарячий напій може допомогти розслабити м’язи.
Музика
Музика зцілює душу та дарує гарний настрій. А тиха, заспокійлива мелодія поверне душевну рівновагу. У хвилини нервового напруження просто увімкніть свою улюблену пісню та постарайтеся зосередитися лише на ній.
Спілкування
Можна просто поговорити на абстрактні теми з сусідом, приятелем, колегою. Не важливо, чи перебуває він поруч із вами, чи потрібно зателефонувати або написати йому.
Теплий душ
Теплі струмені води розслаблять і знімуть напругу. Душ сприяє релаксації шляхом делікатного масажу, а вода наче змиває весь негатив.

Звісно, ці методи релаксації можна застосувати не завжди (наприклад, прийняти теплий душ на роботі навряд чи вийде). Але, якщо ви хочете зберегти емоційну рівновагу, краще навчитися обирати найбільш зручний спосіб зняття напруги та користуватися ним!

Читайте також: Як швидко відновитися в кризових ситуаціях -поради психолога 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе