Інфекції носових пазух: відповіді на 4 головних питання

Синусит, неалергійний риніт і гайморит — поширені інфекції носових пазух, що можуть з'явитися не тільки в сезон грипу та застуд, а й у теплу пору року. Своєчасне виявлення причини та адекватне лікування допоможуть позбутися неприємних симптомів і зупинити розвиток захворювання.  

Як лікувати інфекцію і чи потрібні антибіотики

Насамперед необхідно визначити її причину — віруси чи бактерії. Вірусна інфекція носових пазух найчастіше минає сама собою, на що може знадобитися кілька тижнів, а бактеріальна вимагає застосування антибіотиків, до яких належить комбінований препарат Амоксиклав. Він містить дві діючі речовини:

1.    амоксицилін (напівсинтетичний пеніцилін), що має бактерицидну дію;
2.    клавуланову кислоту, що запобігає інактивації антибіотика.

Така синергічна дія компонентів забезпечує ефективність ліків. У більшості випадків інфекції виникають на тлі вірусних застуд. Але якщо утворюється надлишок слизу, який не може покинути носові пазухи через закупорювання або запалення носа, починається ріст патогенних мікроорганізмів. Він призводить до бактеріального зараження. Водночас прискорений ріст бактерій може спостерігатися за алергії або викривленої перегородки носа. Але антибіотики не панацея. Вони не вилікують інфекцію носових пазух, спричинену вірусом або подразником у повітрі.  


 Слід пам'ятати, що лихоманка, закладеність, біль або виділення з носа, що тривають понад 10 днів, вимагають звернення до лікаря.

Ознаки інфекції носових пазух

Основні симптоми охоплюють:

1.    закладеність носа;
2.    тиск за очима і щоками;
3.    сильний головний біль;
4.    кашель;
5.    лихоманка;
6.    неприємний запах із рота;
7.    втома;
8.    зниження нюху або смаку;
9.    кровотеча з носа;
10.   закладеність вух та/або постназальні виділення.

Зазначені ознаки вказують не тільки на застуду, а й на наявність інфекції або запалення.

Який найкращий спосіб усунути закладеність носа

Доступні варіанти препаратів, що відпускаються без рецепта, — назальні судинозвужувальні засоби, які зменшують набряк слизової носоглотки. Додатково можна використовувати сольові розчини для промивання носа, що полегшують симптоми. Також допомагає рясне пиття, теплі компреси на ділянку носових пазух, легкий масаж обличчя та інгаляції.

Які можуть бути ускладнення

Інфікування носових пазух нерідко призводить до скупчення рідини у вусі за барабанною перетинкою. Бактерії та віруси можуть розмножуватися і спричиняти вушну інфекцію. Особливо важливо звернутися до лікаря, якщо є біль чи закладеність вуха. Важливо розуміти, що ніс і пазухи — це єдине ціле. Тому може розвинутися риносинусит — запалення порожнин носа і придаткових пазух, коли синусит — це інфекція тільки носових пазух. Вибираючи ліки в аптеці, необхідно знати, що більшість противірусних препаратів належать до безрецептурної групи, але для купівлі антибіотиків потрібен рецепт, а отже — попередня консультація лікаря.


 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе