Весняний призов 2020: кому прийдуть повістки

З 1 квітня в Україні розпочинається весняний призов до армії, який триватиме до 30 червня. 

Кому прийдуть повістки та за яких умов можна отримати відстрочку від армії?

Згідно з підписаним Володимиром Зеленським указом про призов на строкову службу у 2020 році, всі чоловіки віком від 20 років, окрім тих, що мають повне звільнення від служби, мають обов'язково прийти до військкомату і або відправитися до армії, або підтвердити свою неспроможність служити. 

Юнаки, які не мають освіти будуть служити в армії протягом 18 місяців, а призовники, які мають ступінь спеціаліста або магістра – 12 місяців. Як зазначають в Міністерстві оборони, військовослужбовців-строковиків не залучають до виконання бойових завдань у районі проведення ООС.

Кому прийдуть повістки?

Повістки отримають чоловіки віком 20-27 років, які визнані придатними до стройової підготовки і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Згідно з законодавством, відстрочку від призову мають 18-річні чоловіки. Лише за письмовою заявою і власним бажанням їх можуть взяти до лав Збройних сил Україні та інших військових формувань.

Принесли повістку: що потрібно зробити?

Призовники, які отримали повістку повинні прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці – протягом 10 днів. Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися: стихійне лихо; хвороба призовника; смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Важливо: будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії. У разі неотримання повісток юнаки, які не мають відстрочки чи права на звільнення від служби, повинні самостійно прийти у військкомат для уточнення облікових даних та проходження медогляду. Зазначимо, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?

Під відстрочку потрапляють: 
  • призовники, у яких є дитина віком до трьох років; 
  • чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину; 
  • громадяни, у яких є непрацездатні батьки (самотня мати/батько); 
  • студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій; 
  • призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї; 
  • священнослужителі, поліцейські, деякі педагоги і лікарі.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!   

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе