Українські суди масово скасовують штрафи за порушення карантину


Суди масово скасовують штрафи за порушення карантину.
Незважаючи на те, що поліція активно штрафує громадян України за порушення правил карантину по спеціально впровадженій в Кодекс про адміністративні правопорушення статті 44-3, але більшість справ розвалюються в судах.

З моменту появи статті 44-3 КУпАП "Порушення правил щодо карантину людей" не минуло й місяця, вона була прийнята 17 березня 2020 року, а в Єдиному державному реєстрі судових рішень вже опубліковані більше сотні постанов судів по ній. І суди не поспішають підтримувати поліцейські протоколи зі штрафами від 17 до 34 тисяч гривень.

Часто суди відправляють матеріали на доопрацювання, оскільки поліція допускає помилки при їх оформленні. На цьому етапі справи найчастіше і розвалюються, оскільки поліція не може довести суду порушення закону.

"Багато судових проваджень закриваються, оскільки рішення виносяться не на власників магазинів або інших підприємств, а на їх працівників. Але штрафувати можуть виключно суб'єктів господарювання або їх посадових осіб. Ще в багатьох випадках матеріали справи не містять доказів вчинення правопорушення, порушений порядок складання протоколів, відсутні свідки правопорушення і так далі ", - каже адвокат об'єднання" Лещенко, Дорошенко і партнери "Анастасія Блинда.

Також існує практика, коли замість штрафу обмежуються лише усним зауваженням (у разі малозначущості адміністративного правопорушення).

Також наголошується, що введені місцевими органами самоврядування додаткові обмеження, відмінні від розпоряджень Кабінету міністрів, конфліктують з Конституцією. Адже режим надзвичайного стану в країні не був введений, і обмежувати конституційні права громадян не можна.

"Крім постанови КМУ існують розпорядження органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями. Тобто, якщо у вашій області чи місті не встановлено інші, ніж в постанові КМУ, правила, законність штрафування за збори менше 10 осіб в людному місці - під питанням" , - зауважує юрист Gracers Law Firm Людмила Куса.

Нагадаємо, що поліція вже висловилася щодо пікніків. Правоохоронці в чинному правовому режимі не мають права штрафувати за пікніки. Вони будуть обмежуватися роз'яснювальною роботою серед громадян.

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube 

Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе