В Україні з'явиться нова монета номіналом 10 гривень

З 3 червня в Україні з'являться нові монети - номіналом 10 гривень. 

Як повідомляє прес-служба Нацбанку, монети поступово мають замінити банкноти у результаті природного зношення, тому українцям не потрібно буде здійснювати обмін, а користуватися банкнотами можна буде необмежений період часу.

"Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1000 гривень). Таке співвідношення є не лише зручним для здійснення розрахунків і задовольняє потреби української економіки в готівці, але й відповідає практиці провідних центральних банків (Канади, Великобританії, Австралії, Данії, Угорщини, Чехії, Японії, тощо). Із урахуванням терміну служби монет заміна банкнот низьких номіналів на відповідні номінали монет дасть змогу державі заощадити близько 1 млрд гривень", - пояснили у НБУ.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень буде невеликою за розміром і легкою: її діаметр становитиме 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Виготовлятимуть її з цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета відрізнятиметься від монет номіналом 1, 2 та 5 гривень.

На реверсі монети буде зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, на аверсі в центрі, в обрамленні давньоруського орнаменту, розмістять номінал монети. 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook і Telegram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube! 




Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
  • У Білій Церкві хлопець вдарив ножем 14-річну дівчину
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе