Пенсії по-новому: як з 1 вересня отримуватимуть виплати українці

  • Пенсії по-новому: як з 1 вересня отримуватимуть виплати українці
З 1 вересня будуть по-новому виплачувати пенсії – або через Укрпошту, або на карту. Це саме стосується і грошової допомоги, яка нараховуватимуться на банківський рахунок, але будуть й винятки. Хто отримуватиме пенсію адресно, розповідаємо далі.

Адресна доставка пенсій

Можливість по-старому, тобто адресно отримувати пенсію вирішили залишити лише для 4 категорій українців які:

  • мають І групу інвалідності,
  • за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,
  • досягли 80-річного віку,є одержувачами державної соціальної допомоги особам, що не мають права на пенсію, та допомоги на догляд. 

Однак представники вище згаданих категорій можуть обрати між доставкою пенсії додому та на картку, зважаючи на більш зручний варіант для себе.

Усім особам, що не входять у вище згадані 4 категорії з 1 вересня будуть нараховувати пенсії лише через поточні рахунки уповноважених банків.

Пенсія на картку: як обиратимуть банк

Нині АТ "Укрпошта" на монопольних умовах доставляє пенсії додому українцям й продовжить це робити надалі. Компанію, яка доставлятиме виплати додому пенсіонерам оберуть на конкурсній основі, яку проводитиме Пенсійний фонд.

Коли буде конкурс: перший конкурс ПФУ проведе до 1 вересня 2021 року.
Як визначатимуть тарифи на доставку: тарифи визначатимуться у договорах, укладених за результатами конкурсу, які мають бути не вище тих, які встановить уряд.
Хто палатиме за послуги доставки: вартість доставки виплат для вище згаданих чотирьох категорій держава покриватиме коштом ПФУ, або з держбюджету.

Чи можна буде змінити уповноважений банк

Змінити уповноважений банк пенсіонери зможуть у будь-який момент, зазначили у Мінсоцполітики. Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та грошових допомог з доставкою додому відповідно до умов договорів.

Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв’язку на договірних засадах.

Читайте також: Євросоюз офіційно визнав українські COVID-сертифікати в застосунку Дія.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе