Будували дорогу – зробили відкриття: під Києвом знайшли стоянки людей віком понад 10 тисяч років

У Бучанському районі під Києвом археологи знайшли одразу три стоянки давніх людей, яким понад 10 тисяч років. Вони датуються періодом фінального палеоліту.

Про це повідомляє пресслужба Національної академії наук України

Унікальне відкриття зробили на місці будівництва Великої кільцевої автомобільної дороги навколо столиці. Йдеться про ділянку від шляху Київ – Ковель – Ягодин (М-07) до шляху Київ – Чоп (М-06). 

Натрапили на слід перших європейців

Фахівці стверджують, що в період фінального палеоліту почалася активна фаза заселення усієї Європи – від Англії до Верхнього Дніпра. Цьому посприяв відступ льодовиків.

Зрештою на зазначених територіях, враховуючи сучасну України, осіли племена первісних мисливців. Вони вели активне життя й облаштовували свої стоянки на шляхах міграції оленів, биків, кабанів.

Як виглядало житло протоукраїнців

Археологи дійшли висновку, що в той час люди мешкали у подобах чумів, в яких і зараз живуть на крайній півночі Євразії. Це кругла будівля діаметром 4 – 5 метрів із вогнищем у центрі. В ній могло проживати до 10 осіб.

"Наукові моделювання доводять, що середня густота заселення території Європи в час палеоліту була не більшою, ніж одна людина на квадратний кілометр. Археологам не часто таланить виявити стоянки того часу",– зауважив керівник досліджень, заступник директора Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України Тарас Милян.

Доказом того, що у передмісті Києва тисячі років тому проживали люди, стали знаряддя праці із кременю. Показово, що лише під час дослідження першої ділянки будівництва майбутньої кільцевої дороги історики натрапили на 15 археологічних об'єктів. Відтак, вони сподіваються знайти значно більше артефактів.

Читайте також: Олена Усенко з Білої Церкви представить Україну на Дитячому Євробаченні-2021.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві мати вдарила сина ножем у спину
    Детальніше...
  • Нещасний випадок на Білоцерківщині: на одному з підприємств чоловіку ампутувало руку
    Детальніше...
  • Смерть на коліях у Білій Церкві - подробиці трагедії
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе