«Чорні археологи» перекопали городище Ольшаниця в Білоцерківському районі

В Білоцерківському районі «чорні археологи» за допомогою металодетекторів здійснили понад 5 тисяч так званих покопок у пошуках предметів старовини на городищі Ольшаниця.

Про це повідомила Спілка археологів України у Facebook.

«5156 – саме стільки окремих копанок від використання металодетекторів «побачили» дослідники за допомогою квадрокоптера на 28 гектарах пам’ятки археології національного значення городища Ольшаниця в урочищі Шаргород», – йдеться у повідомленні.

Городище є залишками літописного Торчеська, однієї з регіональних столиць Київської землі князівських часів. Нині його територію використовують як сільськогосподарські угіддя біля села Ольшаниця на півдні Київщини (Поросся).

Зазначається, що два роки поспіль дослідники кількох установ НАН України працюють над проблемою фіксації діяльності «копачів». Так, у 2021 році за допомогою квадрокоптера та завдяки спілкуванню з місцевими фермерами вперше вдалось зафіксувати кількість покопок та час їх виникнення.

«Цифра вражає: 5156 ямок з’явились на пам’ятці лише за 21 день, що пройшов з часу збору урожаю», – йдеться у дописі.

У Спілці розповіли, що щороку навесні та восени на різних археологічних пам’ятках практично по усій території України можна побачити людей з металодетекторами. Вони «видобувають» з культурного шару металеві предмети, висмикуючи їх з історичного контексту пам’ятки. Їх називають «копачами» або археологічними браконьєрами, часто – «чорними археологами». У Спілці наголошують, що з їхньої точки зору «ця назва надає грабіжництву наукового забарвлення, тому не є прийнятною».

«Закликаємо Міністерство культури та інформаційної політики України та Національна поліція України звернути увагу на ці цифри: ми втрачаємо культурну спадщину із шаленою швидкістю», – зазначили у Спілці археологів. 

Читайте також: Вул. 72 бригади та Європейська площа: У Білій Церкві планують перейменувати вулицю, площу та провулок.


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе