9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу

Україна є батьківщиною корінних народів — кримських татар, караїмів та кримчаків. Всі вони мають давню героїчну та водночас трагічну історію. 

 За період депортації 1944 року та перші роки заслання кримськотатарський народ втратив 46,2% від своєї чисельності. 

 Окупація Криму в 1783 році російською імперією призвела до майже повної асиміляції караїмів (наприкінці XX століття загальна чисельність представників цього етносу не перевищувала 800 осіб). 

 Після окупації Криму німцями, восени 1941 року, велика частина кримчаків, що проживала на півострові була розстріляна, народ втратив до 80% від своєї загальної чисельності.

З початком тимчасової окупації Кримського півострова російською федерацією у 2014 році російська окупаційна влада проводить репресивну політику залякування, психологічного тиску, ув’язнення, безслідного викрадення кримських татар.

Після 24 лютого 2022 року репресії проти кримських татар значно посилились, від них потерпають і ті родини, які оселились у Херсонській і Запорізькій областях.

Завданням України у цій війні є захист і безпека корінних народів. І кожен, хто знаходиться сьогодні на фронті і в тилу, має пам’ятати про це. 

Читайте також: Білій Церква може залишитися без опалення – через фірму підсанкційного олігарха 


Підписуйтеся на телеканал Крокус у Facebook, Telegram та Instagram - оперативно та лаконічно про найважливіше. Приєднуйтесь до нашого каналу на YouTube!
Новини партнерів
  • У Білій Церкві 11-річного хлопчика вразило струмом
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині чоловік зґвалтував 16-річну дівчинку з вадами здоров’я
    Детальніше...
  • На Білоцерківщині рятувальники дістали тіло потопельника, який зник напередодні
    Детальніше...
Новини партнерів
Купити квартиру Київ
Важливе